Абсурд: Дюните в къмпинг „Оазис” не били увредени

Туристи ще си пекат мазните задници върху пясъка, на който някога е имало дюни
Разпоредената проверка от министър Ангелкова не установи увредени дюни от концесионера на плаж на къмпинг „Оазис“, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма.
Тя е извършена съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Обединена специализирана карта на морските плажове и видове дюни. От проверката става ясно, че не е установено нарушение на нормите на ЗУЧК, информира официалното издание на министерството tourism.government.bg.
Към настоящия момент концесионерът на морски плаж „Къмпинг Оазис“ обработва и почиства ивицата с допустимите технически средства. Това лято посетителите на плажа ще заплащат по 6.00 лв. за чадър и 6.00 лв. за шезлонг, за разлика от миналата година, когато цената на 1 бр. плажна принадлежност беше 10.00 лв.
Резултатите от инспекцията показват, че фигуриращите в картата неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) съществуват, не са разрушени и концесионерът на плажа не е извършил забранени от ЗУЧК действия.
На територията на морската ивица съществуват и зараждащи се подвижни дюни, които не попадат в забранителния списък на ЗУЧК. Проверяващите от Министерството на туризма са констатирали, че те не са разрушени, но има промяна в терена и следи от нараняване на дюните. Към момента не е установен извършител, нито периода, в който е реализирано това действие. Резултатите ще бъдат изпратени до компетентните органи за разследване на случая.
Усилията на Министерството на туризма са насочени към осигуряване на безпроблемното протичане на Летен сезон 2017. Екипът ще проверява всеки сигнал, който е в компетенциите и отговорностите на ведомството. Към този момент това е вторият плаж, който е проверен в рамките на ден след подадения сигнал.
Големи „усилия“ полагат държавните бюрократи. Няколко месеца жители на село Лозенец тръбяха, че багери заравняват терена, но никой не се постара да спре багера. През зимата ивицата нямаше концесионер, а Община Царево и Регионалната инспекция по околна среда и водите естествено не успяха да открият кой е собственик на машината. Сега и „бачкаторите“ от ведомството на Ангелкова се скъсват от работа, но резултатите са видими – дюните постепенно изчезват, а виновни няма. Затова пък тази година ивицата ще е по-широка и повече туристи ще могат да си пекат мазните задници върху пясъка, на който някога е имало дюни.