„БОРЕЦ“ бори Цацаров, ще загуби ли мафията Цацаратурата?

В Инспектората на ВСС днес е образувана проверка срещу главния прокурор Сотир Цацаров в отговор на внесен в Инспектората сигнал по случая #ДончевЦацаровГейт.
Предвид засиления обществен интерес към станалата публично известна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) съобщава, че е образувано производство по случая.
Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала, съобщиха от Гражданско движение „България обединена с една цел“ (БОЕЦ).
Проверката е образувана по сигнала на ГД „БОЕЦ“ , с вх. Номер 2904/24.04.2017 г. на основание чл.7 т. 7 от Правилника за организация на дейността на Инспектората към ВСС, считайки че са налице основателни съмнения за извършени престъпления от главния прокурор съгласно чл.29.ал.3 т.5 от Конституцията на Република България.
„Още тогава казахме, че нито една от така наречените „национални медии“ няма да отрази нашите действия. И днес те се боят да изрекат името ни и да съобщят авторите на сигнала. Това медийно затъмнение върху дейността ни не може да ни спре, то само потвърждава, че сме на прав път. БОЕЦ изискваме отстраняване на главния прокурор от длъжност и провеждане на пълна и цялостна проверка на случaя визиран в сигнала ни“, споделят от гражданското движение.
Сигналът на БОЕЦ е допълнение към предходен до ИВСС, който бе във връзка с направените от сайта Биволъ разкрития по скандала #Яневагейт, разкриващ цялата мафиотска същност на управлението на страната – модела #Кой, поясниха администраторите на фейсбук страницата „Национален протест срещу безобразията в България“.
„Началото е още от края на 2015 г. В тази битка БОЕЦ и гражданското общество трябва да обединим усилията си и да подкрепим хората като Бойко Атанасов в съдебната система, които се изправиха открито срещу мафията на Пеевски, Борисов и Цацаров“, призоваха от движението.
„След като мнозинството във ВСС, превърнало се в защитник на статуквото и мафията отказа да образува проверка по искането на Лозан Панов и колегите му, търсещи истината и справедливост по отношение действията на Цацаров по скандала с Дончев и Гергов (както и по Яневагейт), гражданският натиск чрез действията на БОЕЦ пробива защитата на дебелите. Усилията на Панов, Калпакчиев и останалите от „шесторката“ трябва да бъдат подкрепени и натискът върху статуквото от страна на гражданското общество трябва да ескалира с всички необходими средства до постигане на първата задължителна цел – отстраняване на Цацаров, пазителя на мафията от поста му“, добавят от БОЕЦ.
„Това ще „отпуши“ съдебната система и ще направи възможни усилията на тези, които се стремят към реална, истинска съдебна реформа и прилагането на румънския модел за борба с корупцията в България. Пробивът е налице, сега е нужен натиск и да се фокусира общественото внимание върху действията на Инспектората и ВСС. БОЕЦ сме готови за предстоящите призовки, удари и „процесуални действия“ и водим битките си до край, но само нашите усилия не са достатъчни“, споделят от гражданското движение.
Единственият начин мафията да загуби Цацаратурата май е ако обществото се обедини и подкрепи усилията на „България обединена с една цел“.