БРАТЯТА ЕВЛОГИ И ХРИСТО СА БИЛИ ИЗВЪНЗЕМНИ

Най-големите спекулации и злоупотреби с общественото мнение и общественото доверие винаги възникват, когато една държава и населението й са в състояние на политическа, икономическа, морална, нравствена и лидерска криза.

Ние, българите, скоро ще навлезем в третото десетилетие на това състояние. Което, с малки изключения, е продължение на състоянието ни от 1878 г. насам.
Това състояние по естествен път става причина за появата на неочаквани подсъстояния да намираме поредния спасител в лицето на поредния спекулант, измамник и крадец на доверие, който нагло се хили в лицата ни и заявява „Вие сте прости. И аз съм прост. Значи, ще се разберем!“. По-късно се появява сянката му, която събира десетки хиляди хора на „Орлов мост“, пее им чалга и чалгализира химна на държавата, за да ги убеди в лъжата си, че е различен и че принадлежи на публиката си, благодарение на която е станал една заможна мутра.

След няколко дни ще празнуваме 24-ти май. Светъл ден и ден за размисъл. Приятел ми напомни, че на тоя ден по традиция се питаме кой какво е дал за просвещението на тоя народ. И какво си отговаряме? Че днешните състоятелни хора, без значение е дали са олигарси или не, освен банки, офшорки и разни други далавераджийски структури, не са направили нито едно читалище, нито една библиотека! А ако са участвали в изграждането на университет, това начинание е било с цел печалба. Братята Евлоги и Христо Георгиеви не са били българи. Те са били извънземни. А това, че Европа и цивилизацията са болни, не е никакво оправдание за собствената ни кретения и безумие.
Защо не си казваме нещата такива, каквито са? Да си кажем ей така, очи в очи. Другото е суета и тъпотия.
Не разчитайте на неграмотните и алчни простаци да работят за вас!

           

 Любо КОЛЬОВСКИ