България е отсвирена от значим международен форум в Китай, по който ще потечат 8,7 милиарда долара

В Китай се провежда международен форум „Един пояс – един път“. В него участват 29 държави и правителствени ръководители, шефове на 70 международни организации, сред които са Международния валутен фонд, Световната банка и Международната агенция за възобновяема енергия, над 1200 политици и бизнесмени от цял свят и др.

Китайският президент Си Дзинпин заяви вчера, че китайските банки ще отпуснат кредити на стойност 380 милиарда юана (55,09 милиарда долара) в подкрепа на сътрудничеството в рамките на инициативата „Един пояс – един път„, а Китай ще инжектира 100 милиарда юана във фонда „Пътя на коприната“. За държавите и международните организации, участващи в неговия проект, Си обеща 60 милиарда юана (8,7 милиарда долара) помощ – за развитие на свободната търговия и производството.

Българско правителствено представителство на форума – няма!

България не участва във форума и със сигурност има защо. Страната ни не е предпочитано място за инвестиции заради огромната корупция на всички нива в държавния и общински апарат, фалиращите банки, политическата мафия и липсата на прокуратура, която да защитава законните права и интереси на граждани и юридически лица. Известна е и с краденето на бизнеси от „Свинския олигарх“.

През годините официални лица на данъкоплатска издръжка (от кабинетите „Борисов 1“ и „Борисов 2“) изтъркаха седалките на самолетите за воаяжи до Китай. То не бяха Ангелкова, Борисов, Цветанов, Делян Добрев, Бойко Борисов и други гербоподобни, които „привличаха“ инвеститори, развиваха междудържавните търговски отношения и какво ли още не, но крайният резултат е налице: полза за България – никаква.

И „рекламната кампания“ на Божидар Лукарски на инвестиционния форум в Шанхай „Invest in Bulgaria. Expand in Europe“, организиран от Българската агенция по инвестиции,  не успя да привлече един инвеститор към България от 100 китайски компании.
„Каним китайските компании с интерес към ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България“, каза тогава бившия министър на икономиката. Тогава на държавна издръжка за „аудиенция“ в Китай отлетяха премиерът Бойко Борисов, шестима министри и депутати.

Българите си останахме със селфито на Цветан Цветанов и Делян Добрев от Великата китайска стена и неприятния спомен от парламентарното изказване на депутатката Цвета Караянчева, че „Виетнам е в Пекин“.

Не е за подценяване и неприятният скандал, с който завърши официалното посещение на българската правителствена делегация в китайската столицата Пекин преди близо 2 години. На летището, при напускане на страната, багажът на правителствените представители беше щателно проверен от китайските власти. Сред претърсваните се оказа и премиерът на България Бойко Борисов. Проверявани са дори джобовете на саката. На дипломатически език това е демонстрация на липса на доверие и отправена нота към страната ни.  В международното право и отношения е приета обичайната нормата – багаж на официални представители да не се проверява.

А „Защо България не взе участие на международния форум в Китай?“ е въпрос, който трябва да бъде зададен на управляващите от опозицията, ако имаме такава.