България на „Три шкембета“

След 45 отказа за разсекретяване на „Стенограмата КТБ“ от страната на Президентството, изведнъж президентът Румен Радев провидя, че има огромен обществен интерес  и сметна, че стенограмите от срещите за КТБ, ПИБ и банковата система трябва да бъдат обявени. Трябва, но първо президентът иска да получи разрешение. От кого генерал Радев чака „зелена светлина“ – от Борисов, Пеевски и Цацаров ли?

В „Неделя 150“ по БНР Румен Радев заяви: „Ще настоявам стенограмата за КТБ да бъде обявена. Стенограмата има огромна обществена стойност, свързана с очакванията на хората“, като уточни, че е изпратил писма до всички участници в разговорите за КТБ за съгласие и, ако не отговорят до 26 май,  ще го приеме като мълчаливо съгласие.

Президентът Румен Радев пропуска една важна подробност – влязло е в сила съдебно решение, в което се посочва, че президентът трябва да направи публично достояние разговорите в Президентството при Плевнелиев, където се е обсъждала „банковата ваканция“, спасяването на ПИБ с държавни пари и умишленото фалиране на КТБ или да обжалва съдебното решение.

Румен Радев оправда отказите си относно „Стенограмата КТБ“ освен с „професионалната тайна“, която съдържала, но и с  „интересите на трети страни“. „Трети страни“ били действащи политици, чиито интереси можело да бъдат засегнати. Ами нали точно затова публикуването на въпросния документ е от огромно значение за хората – интересите на тези политици, действащи и към този момент, да бъдат засегнати. Общественият интерес е надделяващ пред частните интереси на шепа узурпатори на властта.

„За мен като президент това е един много сериозен етичен проблем – за доверието в президентската институция. Недопустимо е човек, който влиза в президентството, да се притеснява да говори. Ако тези хора имат притеснение, че след като напуснат президентството техните думи могат да бъдат публикувани, тогава президентството става една формална институция“, аргументира се президентът Радев.

Толкова за „ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО“ НА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА.

Някога България се е хвалила с териториалните си разширения до три морета. Днес трябва да се срамува от триумвирата на сеньорите – „Три шкембета“.