Ценко Чоков с двойник в Поморие

Скандалният кмет на село Галиче вече е отстранен от длъжност. Това се случи с решение на Централната избирателна комисия, след като прокуратурата му повдигна обвинения за ръководене на организирана престъпна група, рекет, лихварство и нанасяне на средна телесна повреда. Повече от 10 месеца Чоков е в ареста и това възпрепятства изпълнението на служебните му задължения.

Кариерата на селския кмет стартира през 1991 година. Тогава се кандидатира от СДС, но не беше избран за кмет. По-късно прави пробив с БЗНС на Мозер, като месеци преди това прострелва двама младежи на пазара. Прекъсва мандата си на 2-та година, а след това решава, че е изкупил греховете си – кандидатира се от БЗНС-НС и си осигурява втори кметски мандат. През 2005 г. кариерата му е временно прекратена след арест за побой на негов съселянин.

През 2011 г. Ценко Чоков е издигнат за кмет от ГЕРБ, а в последния си мандат е кмет на ДПС.

Безспорно Ценко Чоков е един от най-обсъжданите кметове в публичното пространство, а бдителни зрители и читатели откриха негов двойник, колега по длъжност. Изумителна е визуалната прилика между кмета на община Поморие Иван Алексиев и вече бившия кмет на врачанското село Галиче – Ценко Чоков. Освен физиогномичната аналогия между Чоков и Алексиев, има и сходства в кариерното им развитие. Алексиев, както Чоков, не успява в надпреварата за кметското място от първия път. След загубата си като кандидат за кмет на Поморие от ГЕРБ, Алексиев е съжален от тогавашния градоначалник Петър Златанов и назначен по милост за негов заместник. На парламентарните избори Алексиев е кандидат за депутат от ГЕРБ, но отново не му се „отваря парашута“ от първия път. Не е известно израстването на Чоков преди кметския пост, но при Алексиев се знае за несполучливото му бизнес-подвизаване като пицар, баничар, чейнджаджия …“момче за всичко“.
Скандалите в Галиче при управлението на Ценко Чоков по нищо не отстъпват на криминализирането на Поморие при управлението на Иван Алексиев и ГЕРБ – убийства, престрелки, рекет, мокри поръчки, организирани престъпни групи, като в същото време Общината е финансово ощетена, затънала в задължения, с разпродадено имущество и образувано досъдебно производство за безстопанственост в мандата на кмета на Бойко Борисов. Сродни са и топлите взаимоотношенията на Чоков и Алексиев с ГЕРБ и ДПС.
Въпреки че Алексиев не е бил официално кандидат за кмет от партията на Делян Пеевски, Камен Костадинов и Йордан Цонев, втория си мандат той дължи именно на подкрепата с гласове от ДПС. Благодарността и признателността му прозират през фирмите, които печелят обществени поръчки по европейски проекти.

Ценко Чоков вече не е кмет на село Галиче, а дали приликата между него и Иван Алексиев ще се запази предимно визуaлна или ще се пренесе и в житейския път – с обвинение към ареста, ще решат съдбата и прокуратурата.

*Снимката с изумения поморийски кмет е от празненство в софийския клуб за частни партита Elien’s Bar