Еколог разкри защо изчезват дюните

В момента всички дюни, които не са в защитени територии у нас, се изглаждат, за да може стопаните на плажовете да слагат повече чадъри, съобщи Тома Белев.
Ден след като съобщихме, че дюни на плажа на къмпинг „Оазис” вече няма, екологът разкри каква е причината за това. „Според Министерството на туризма, ако няма изземване на пясък, няма нарушение в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Излиза, че всичко, което е извън защитените зони, може да се изравни“, каза Белев в „Здравей, България“ по Нова телевизия.
Преди няколко месеца зрители алармираха, че багери заравняват терена на плажа в къмпинг „Оазис“. Общината и Регионалната инспекция по околна среда и водите естествено не успяха да открият кой е собственикът му. Сега плажът има стопанин, но той отрича да е нарушавал закона.
От Регионалната инспекция по околна среда и води твърдят, че „Оазис” не е защитена зона. Защитата на дюните била ангажимент на държавата в лицето на Министерството на туризма. Именно то определило границите на концесията.
Трябва политическа воля, за да спре изравняването на дюните, коментира Белев.
Той припомни за Дюни-гейт и призова управляващите да променят законите, но така че да стане ясно, че е нарушение не само да изземваш пясък от дюните, а и когато ги унищожаваш.
Не може пет месеца багер да подравнява пясъчната ивица и в Община Царево да не знаят на кой е. През декември прокуратурата в Бургас се сезира за плажа на къмпинг „Оазис“, който го виждаме сега довършен напълно. Прокуратурата и МВР си имат начини да установят чий е багерът, защото би трябвало да е регистриран, каза още екологът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 Къмпинг „Оазис” остана без дюни