Изпедерастелият български псевдоелит май се събуди

Да благодарим на руския президент, че хвърли камък в това застояло политическо блато, коментира адвокат Емил Василев
Изпедерастелият български псевдоелит май се събуди. С ден закъснение политици от всички цветове от мръсния спектър започнаха да коментират думите на руския президент Владимир Путин, че азбуката идела от македонска земя. Естествено повечето го зоват да не изопачава повече историята. Добре, че все пак се сетиха, че са българи, а не еврогейски послушковци!
„Какво значение има кой откъде е минал? Това не е европейски подход. Европейският подход е, че благодарение на Светите братя Кирил и Методий днес 300 милиона пишат на кирилица и са разнообразие в ЕС”, заяви пък премиерът Бойко Борисов.
Думата взе дори българският държавен глава, но не за да се скара на руския си събрат, а за да му напомни, че трябва да уважава страните от православния свят. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура, коментира Румен Радев.
Адвокат Емил Василев пък дори благодари на Путин. Според него трябва да сме му благодарни, че хвърли камък в застоялото политическо блато.
„Нашите политици забравиха какво е това национален интерес и историческа истина. От навеждане на изток и на запад, от безпрекословна подкрепа за тоя и за оня и от псевдопатриотизъм скоро ще се затрием. Празнуването на 24-ти май се превърна в рутина и скука, досадно задължение за учениците, а не в осъзнат повод за национална историческа гордост“, сподели във Фейсбук Василев.
„Думите на Путин безспорно са провокация към заспалия ни, изпедерастял и хванал лой политически псевдоелит да излезе от летаргията. И поне веднъж да се държи мъжки. Те са и едно предупреждение към този малък, но изключително прост народ“, добавя адвокатът.
„Едва ли Путин не е наясно с историческите факти. Все пак държава Македония никога не е съществувала до 1991 г., когато се отдели от Коминтерновска Югославия и бе първо призната от България. В същото време славянската писменост е създадена от св. Кирил около 855 г. за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език, т.е. повече от 11 века преди възникването на самостоятелната македонска държава“, припомня юристът.
„Като нация македонците се осъзнават едва към средата на 20-ти век, когато този процес е бил насърчаван от Коминтерновска Югославия в противовес на българските геополитически и културно-исторически интереси в този регион. Факт е обаче, че до 1944г. населението в районите на Вардар се самоопределяло като „българи“, добавя Емил Василев.
„Направи впечатление, че македонският президент Георги Иванов реагира доста интелигентно на Путиновата провокация и не си позволи да говори антибългаризми или за македонската държава в контекста на какъвто и да било неин принос за създаването на славянската писменост, просто защото такъв принос няма и македонска държава не е съществувала през 855 година, както и 11 века след това“, коментира Василев.
„Принос за славянската писменост обаче има Климент Охридски, който създава на територията на географската област „Македония“ българска книжовна школа. Самите свети братя Кирил и Методий също са родени на територията на географската област Македония – в Солун. От тази гледна точка, като оставим на страна политическата провокация, думите на Путин са формално верни, като казва, че славянската писменонст е дошла от македонските земи. Е, можеше да добави, че по това време и почти през цялото Средновековие тези земи са били в състава на българската средновековна държава, а населението й се е самоопределяло до преди 50-60 години като българско, преди сърбите да го принудят да се самоопределя като македонско, но не го направи – би било неучтиво към госта му от Македония, макар и вярно“, добавя адвокатът.