Илиян Василев : Властта е подготвила възстановяване на проекта АЕЦ ”Белене”

Властта е подготвила възстановяване на проекта АЕЦ ”Белене”. Това заяви бившият ни посланик в Москва Илиян Василев в предаването ”Честно казано с Люба Кулезич”. По думите му това правителство на Бойко Борисов има зависимости, макар да не го показва.

 

„Този проект има вътрешна динамика. Те знаят, че той няма да се осъществи. Но ако се отвори ще потекат едни нови десетки милиони левове. Единият вариант е този проект да стане музей на социалистическата глупост. Друг вариант е да се изнесе реактора в страна, която има нужда от тези мощности, като така отново ще загубим много пари“, обясни Василев.

„Г-н Овчаров говори небивалици по мой адрес. Като се започне от това, че съм бил привърженик на червените. Аз никога не съм бил член на БКП.

Всяко едно изречение от това, което той казва, е неистина. Аз съм постъпил в „Делойт“ две години, след като компанията вече е била сключила договор за консултант.“, обясни Василев.

„Истината е, че ние с г-н Овчаров сме на две различни планети. Първото ни разминаване дойде от предоговарянето за газовия договор. Аз казах на всички, че по начина, по който Овчаров го предлага, ще доведе страната до значителни загуби. Неговата идея беше, че ако ние отстъпим на руснаците, тогава те ще ни замерят с големия енергиен шлем“, заяви Василев.

„Минал съм обработката за агент. Първият път ме питаха дали мога да изпълнявам загуби. Отговорих „Не, особено глупави“. Вторият път беше за военното разузнаване. За да се измъкна, се разконспирирах. Третият път имах стипендия в Колумбийския университет – това беше през 1988 г. Не само, че не пуснаха, ами направиха така, че стипендията отиде при друг. Така че до ден днешен с г-н Овчаров се от различни страни“, обясни Василев.

Свободен автор – Философът по bitelevision.com