Как го правят в Европа и у нас, когато се установи, че една банка има капиталова дупка

В Европа:

1. Централната банка праща в прокуратурата анализа си за дупката и виновните. Дава време те да бъдат сложени под контрол. След това изненадващо вкарва квестори в банката, изгонва ръководството и конфискува акциите.

2. Централната банка налива от резервите си колкото е нужно, за да се попълни капиталовия недостиг.

3. Операциите с клиенти частни лица продължават в нормален режим. Няма опашки и масово теглене, защото държавата стои зад банката.

4. Операциите с корпоративни клиенти се ограничават временно до извършване на пълен анализ на кредитите към свързани лица, на лошите и токсичните кредити и на тяхната събираемост.

5. Анализът се праща в прокуратурата, която вече е задържала мажоритарните акционери и директорите в деня, в който са влезли квесторите.

6. Другите банкстери се насират от страх, връщат каквото могат от награбеното в трезорите и правят с БНБ планове за оздравяване и преструктуриране, като се молят горещо да не са следващите в списъка за арест. А някои ще бъдат.

7. Банката се оздравява и продава с печалба, от която се попълват резервите на Централната банка. Загуба за данъкоплатеца няма.

Какво се случи у нас с КТБ и ПИБ?

1. В продължение на години БНБ криеше убийствените доклади за капиталовите дупки в банките „гнили-ябълки“;

2. След като ДС-ченгетата и Мустака се сдърпаха, прокуратурата на Шиши влезе изненадващо в КТБ, а говнометите му биеха тъпана, че банката фалира.

3. БНБ успокояваше, че всичко е наред, докато пред банката се виеха опашки, а шефове от БНБ си спасяваха влоговете по нощите;

4. След като свършиха парите в КТБ БНБ вкара квестори и блокира всички сметки на гражданите, но остави на фирмите вратичка да връткат цесии само с някои по-важни граждани;

5. Извиха се опашки пред #ФалираЛиПИБ, защото народът може и да не чете докладите на БНБ, но не е толкова прост, че да не знае връзката между нереално високите лихви и продънената каца.

6. БНБ пасува, а правителството натовари данъкоплатците да спасяват ПИБ. Цеко и Ивайло финансираха сарая на Доган, вестника на Калоян Стоев, бизнеса на Шиши и си веят коня и до днес. Чат-пат събират пари да „спасяват“ този или онзи корумпиран съдия, който после да им врътне някоя услуга.

7. Данъкоплатецът плати 4,5 милиарда за КТБ и още милиард и двеста за ПИБ, където токсичният бульон от лоши кредити към георгиусите на Цеко и Ивайло продължава да ври. И така докато всичко избухне и отнесе както ПИБ, така и още четири банки „гнили ябълки“, за които предупреждава МВФ.

В крайна сметка може и да спечелим от всичко това, защото взривът ще бъде чутовен и ще измете цялата тиня и смрад.

 

Атанас Чобанов, Фейсбук

Колаж: Иво Ангелов – Свободен човек