Къмпинг „Оазис” остана без дюни

Община Царево и Регионалната инспекция по околна среда и водите не успяха да открият кой е собственик на багера, а новият концесионер твърди, че не е нарушавал закона
Плажът на къмпинг „Оазис” остана без дюни. Няколко месеца, след като жители на село Лозенец алармираха, че багери заравняват терена, зрител на Нова телевизия съобщи, че пясъчните хълмове са изчезнали.
През зимата ивицата нямаше концесионер, а Община Царево и Регионалната инспекция по околна среда и водите естествено не успяха да открият кой е собственик на багера.
Сега плажът има стопанин, но той отрича да е нарушавал закона.
От Регионалната инспекция по околна среда и води твърдят, че „Оазис” не е защитена зона. Защитата на дюните била ангажимент на държавата в лицето на Министерството на туризма. Именно то определило границите на концесията.
На въпроса къде са дюните, новият стопанин на плажа отговори, че всяка зима природата правила разни неща и после пясъчната ивица подлежала на обработка. Реката ги е заравнила, каза Добри пред камерата на Нова телевизия.
Жители на Лозенец пък разкриха, че през почивните дни на плажа кипи усилена работа.
Дойде ли събота, се работи по премахването на дюните, защото на концесионерите им трябват плажове за чадърите, каза Златка. Чувала съм да казват, че дюни не е имало, но аз съм тук от 1969 г. и знам как изглеждаше плажът, добавя тя.

Дюните са защитени, защото са природна забележителност, но ангажиментът за опазването им е на съответната община и министерство, което е предоставило концесията на плажа, заяви директорът на РИОСВ – Бургас Тона Атанасова.

На този плаж няма дюни, каза пък Николина Ангелкова.

Помня как морето целуваше пясъка без да има по него бетон и как младежи с китари припяваха на вълните в унисон, добавя Златка.