Лекари протестират заради боя в „Бургасмед“

Пияният и дрогиран побойник е задържан за 72 часа, а битият портиер се нуждае от операция
Колеги на медиците от „Бургасмед“, които бяха нападнати от пиян и дрогиран пациент, излизат на мълчалив протест.
Персоналът на болницата в „Меден рудник“ се събра на мълчалив протест, за да защити колегите си. Днес предстои операция на най-тежко пострадалия, който е със счупен нос и фрактура след побоя.
Началникът на отделението по хирургия д-р Нено Шопов каза пред камерата на бТВ, че медиите са допринесли за агресията, като давали гласност на т.нар. лекарски грешки и това сринало уважението към бялата престилка.
Трябва да се криминализират нападенията на лекари и да има по-бързо производство, добавя лекарят.
Протестът се подкрепя и от медици от други бургаски болници. Те настояват за адекватна защита от държавата, за да могат медиците да работят спокойно.
Агресивният 22-годишен нападател пък е задържан за 72 часа. Той е криминално проявен. Лежал е в затвора за кражби.
Кирил Нойков е от София. Той пристигнал в Созопол с брат си и с приятеля си, за да работят в заведение.
„Той беше контактен, повръщаше многократно, но отказваше да му се правят изследвания и да му се взима кръв. След минути загуби съзнание, което беше повод да повикам дежурния реаниматор“, каза д-р Симеон Печев. Той е бил дежурен лекар в спешното отделение по време на побоя.
Реаниматорът д-р Александър Серафимов, който е извикан, заварил пациента на легло, а при опита да го прегледа, той скочил, започнал да буйства и псува. „Обърна леглото, за малко не пострада и пациент със сърдечна болка, който лежеше на съседното легло. Насочи се към мен с юмруци, започна да ме удря в корема, повали ме на земята и продължи да ме рита в слабините и в краката”, разказа д-р Серафимов.
Най-тежко е пострадал портиерът на болницата, който е повикан от санитар, след като двамата лекари и близък на друг пациент не успели да озаптят развилнелия се младеж.
Портиерът е със счупен нос и травма на крака. Предстои му операция на носа. „Искахме да го сложим на леглото, за да продължат да го лекуват“, добавя битият охранител.