НОИ във фалит? Адвокат зове политиците да си заврат отзад пенсионната реформа

Мръсна, подла лъжа е, че ако се спрели инвалидните пенсии, това щяло да доведе едва ли не до драстично увеличение на редовните, коментира Емил Василев

До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в интервю по Нова телевизия. Това е една от причините осигурителната вноска, която плащат работещите в България, да бъде увеличена догодина с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%.

Всеки работещ трябва да издържа по един пенсионер. Това е положението. И щом някой политик-психопат поиска минималната пенсия да е 500 лева, той трябва да разбира, че тогава минималната работна заплата трябва да е поне 1000 лева, а осигуровките да се дигнат на 40%“, сподели във Фейсбук адвокат Емил Василев.

Да, ама няма кой да плаща в БГ такава минимална заплата нито такива високи осигуровки. Затова НОИ е на държавни дотации от бюджета, иначе няма да може да осигури и дори и по 100 лева месечно на пенсионерите. Така че г-да политици, леви, десни и средни, заврете си я отзад тая пенсионна реформа, дето уж я направихте“, коментира бившият депутат.

Според него НОИ е във фалит и това се знае от години по „високите етажи“. Трябва коренно различен пенсионен модел, а не този: „Мижи да те лажем“, добавя той.

Мръсна, подла лъжа е, че ако се спрели инвалидните пенсии, това щяло да доведе едва ли не до драстично увеличение на редовните пенсии. Истината е, че това би довело до увеличение с едва 20 лева месечно. Не знам дали „патриотите“ са фашисти, но някои от тях със сигурност са лъжливи комунисти“, коментира адвокатът-политик.