Перата в съда: Мой дълг е да защитавам българската граница

По делото са налични доказателства, че Низамов е извършител на престъпленията, за които е обвинен, каза Красимира Кателиева от Окръжната прокуратура
Прокуратурата иска 2 години затвор за Петър Низамов – Перата заради ареста на мигранти със свински опашки. Днес той отново се изправи пред Бургаския окръжен съд и каза, че е негов дълг да защитава българската граница. Пред камерата на Нова телевизия ловецът на мигранти каза, че патрулите по границата ще продължат.
Арестът със свинските опашки беше извършен миналия април край границата с Турция. За случая Петър Низамов беше съден, но оправдан от Районния съд в Бургас. Прокуратурата обаче иска наказание, а Низамов твърди, че е невинен.
„Доказателствата са ясни. Въпросът е какъв натиск е оказан отгоре на съдии и прокурори. Прокуратурата ще поддържа обвинението, защото всичко иде отгоре, както и самото обвинение от Цацаров и Българския хелзински комитет“, заяви бургазлията.
Красимира Кателиева от Окръжна прокуратура – Бургас пък заяви, че имало налични доказателства, че подсъдимият Низамов е извършителят на престъпленията, за които е обвинен. Затова ще настояваме оправдателната присъда да бъде отменена, каза още тя.
Адвокатът на Перата Иван Стоянов пък заяви, че се прави намек за нов разпит на тайния свидетел. „Разпитват го три пъти. Тезата на прокурора е, че можел във всеки момент да си опресни паметта и да каже нещо ново“, добавя юристът.
Със сигурност деянието ми е обществено полезно, защото е прекъснало такъв вид престъпление, което започва да се умножава и става толкова масово, каза пред камерата на бТВ Перата.
Съдът поиска ДНК профил и снимка на ириса за разпознаване на заловените бежанци.
Така съдията парира искането на прокурора отново да бъдат издирени тримата афганистанци, които преди година бяха противозаконно задържани от Перата и публично поругани с клип в социалните мрежи.