Студенти трябвало да имат по 1500 евро, за да работят в Слънчев бряг

Кой луд може да помисли, че един младеж ще има толкова пари на книжка, пита Веселин Налбантов от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг
Остър проблем назрява по Черноморието в навечерието на туристическия сезон. Тромави процедури бавят осигуряването на чужди работници по курортите.
Много хотелиери разчитаха да запълнят липсата на персонал с кадри извън Европейския съюз.
Веселин Налбантов от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг сподели пред камерата на бТВ, че от Молдова му се обаждат млади хора, за да му споделят, че не могат да дойдат в курорта заради глупави разпоредби.
„От декември месец се занимавам с този проблем… Обаждат ми се хората и казват: „Ама не можем да дойдем, защото искат да покажем, че имаме спестени по 1500 евро. Кой луд може да помисли, че един студент, един ученик ще има 1500 евро на книжка?!”, пита хотелиерът.
Недостигът на персонал води до некачествено обслужване и жалби от туристите. Честа практика е един човек да работи по 24-часови смени или на 2-3 длъжности.
Проблемът е по-голям в по-големите комплекси. Трудно може да се каже в цифри колко души не достигат, защото хотелиерите масово разчитат на близки и познати за „запълване на дупките“ или работят на минимума.
Иначе липсват всякакви кадри, но най-вече нискоквалифицирани – камериерки, сервитьори и помощници в кухнята.
В един от хотелите в Слънчев бряг имат персонал, колкото да посрещнат първите по-малки групи туристи. Чакат студентите да завършат, за да отидат при тях.
Почти навсякъде имат неприятен опит с неквалифициран персонал. „Не знае как да обслужва туристите – има лошо зареждане на стаите, мръсни стаи, лошо обслужване в ресторантската част“, обясни Стойка Терзиева, която е управител на хотел в Слънчев бряг.
За първи път там ще разчитат на камериерки от Украйна, но ги чакат вече трети месец. Назначили ги „на сляпо“, само по снимка.
„Нашите институции с институциите в съответните държави не си комуникират и е много трудно за вкараме кадри от трети страни, които са извън ЕС… те влизат само за три месеца“, каза Христина Славова от Бургаската туристическа камара.