Харесваните от Борисов и Пеевски превзеха Министерството на финансите и агенциите му, в Румъния – осветляват разходите на институциите

Шефът на НАП Бойко Атанасов е новият зам.-министър в кабинета „Борисов 3”, гласуван от ГЕРБ и „Обединени Патриоти“.

Бойко Атанасов оглавява за първи път Агенцията при първия кабинет на ГЕРБ, с министър на финансите Симеон Дянков. Пребиваването му там се свързва и с обслужващата проверка за имотното състояние и приходи на втория човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

В кабинета „Орешарски”, с главно действащо лице Делян Пеевски, консенсусната фигура на изпълнителния директор на НАП – Бойко Атанасов, е непокътната. Той продължава да бъде данъчен номер едно в държавата и при втория кабинет на Борисов.

В третия кабинет на Борисов, ползващият се с доверие от ГЕРБ и Делян Пеевски Бойко Атанасов е издигнат в зам.-министър на финансите – за добре свършената работа през годините в полза на статуквото.

Вече не само първият човек във финансовото министерство – Владислав Горанов, а й вторият – Бойко Атанасов, са от квотата на „КОЙ” в кабинета „Борисов 3”. „Обединените патриоти” на Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов могат да бълнуват колкото си искат, че са изтласкали ДПС от властта, но фактите говорят точно обратното.

След заседание на МС от днес, финансовият министър на „модела КОЙ” Владислав Горанов заяви, че новият директор на Агенция „Митници“ ще е бившият главен секретар на МВР Георги Костов. 

Докато хората на КОЙ овладяват най-важното министерство в България, в Румъния данъкоплатците ще имат пълен достъп до приходите и разходите на държавните и общински институции. Програмата е разработена от Министерството на финансите и финансирана от Европейските фондове. Платформата позволява достъп до месечната база данни за бюджетите на 17 720 институции, включително на парламента, министерствата, общинските съвети, училищата и болниците.

„Всеки гражданин, компания и данъкоплатец вече могат да видят как се разпределят обществените средства и как се изразходват от общинската, регионалната и централната администрация“, съобщи премиерът на Румъния Дачиан Чолош , цитиран от  „Ройтерс“. „Тази прозрачност трябва да премахне риска от измами или корупция, защото много по-прозрачно ще стане какви пари се харчат и как се правят разходи и инвестиции.“

Румъния продължава да върви напред в борбата с корупцията и напълни затворите с министри, кметове, зам.-министри и премиери –  успя да вкара и цяло правителство в затвора. В България корумпираните „борят” корупцията и се радват на шуробаджанашки назначения. Един от последния примери е кумицата на Цветан Цветанов Ваня Колева, която е назначена за зам.-министър на спорта.