Божидар Димитров: Путин е прав, азбуката иде от „македонска земя”

Шапка му свалям, много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или „македонския народ”, каза професорът

Руският президент не е сгафил. Буквите наистина са дошли от македонска земя. Това намекна шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония. Днешна Македония не е част от първоначалната й територия – на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония“, сподели във фейсбук историкът.

Според него, от изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците – тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно историческо наследство.

„Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книга, т.е. чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т.н. Русия използва от първия ден книги на български език, написани на кирилица. Руснаците не познават като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.)“, обяснява професорът.

„Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г. според много наши и чужди учени, е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил“, припомня Божидар Димитров.

„Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава при учредяването на темите (областните територии) на Византия с името Македония, се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г., някъде по трасето на днешната българо-турска граница тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Вардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век“, добавя историкът.

„За думите на Путин: Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя добре какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави“, коментира професорът.

Той припомня, че официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

– Руска Патриаршия. През 2012 г. руския патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

– Руският министър на културата историкът проф.Мединцев заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че и е дала християнство и писменост.

– Руската академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури” любимеца на скопския президент Георги Иванов Св.Климент Охридски и всички останали юнаци от Св.Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящият го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”, обяснява проф. Димитров.

„Ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да се тълкува от нас само в географски смисъл. Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т.н. опорни точки“, добавя Божидар Димитров.