Ще върна подаянието на поморийския кмет, за да не използва общински средства за лични и семейни нужди

От подаяние има нужда кметът Иван Алексиев, за да се грижи за децата си. В разследване на Бивол.бг разкрихме как в продължение на месеци общински коли и шофьори извозват кметското дете от Поморие до Бургас, където ходи на училище. Това са автомобили на данъкоплатците на Поморие. Закупени са с техните пари, с парите им от данъци и такси се зареждат с гориво, ремонтират се, плащат се заплатите на служителите на Община Поморие, какъвто е и кмета. Общинското имущество, движимо и недвижимо, не е за лично ползване. В случая поморийският кмет на ГЕРБ превишава правомощията си, изземва от правомощията на Общински съвет – Поморие, разпорежда се еднолично с чужда собственост и харчи от парите на поморийци, за да обслужва детето си. Предстои публикуване на видео и резултати от други разследвания, касаещи разходването на публични средства и стопанисването на общинско имущество в Поморие.
Кой в случая има нужда от подаяние и изпитва затруднения в отглеждането на детето си?
Преди да премина към същината на липсващия при мен проблем, за да стане по-ясно, ще припомня, че в други мои журналистически разследвания, свързани с управлението на Иван Алексиев разкрих, че:

• Община Поморие е значително ощетена финансово от сключване на неизгодни сделки и от изплащане на суми над договорените на определени фирми;
• не са се обявявали обществени поръчки съгласно ЗОП;
• разминаване при количествено-стойностната сметка при обявена поръчка и занижено наполовина реално разходено количество СМР при полагането на асфалтова смес и чакъл на пътищата в общината;
• опит за заменка на общински имот с ипотекирана в КТБ сграда за близо 6 милиона лева – сделката беше осуетена и не се реализира и много други.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за безстопанственост срещу неизвестни извършители от общинската администрация, но все пак на кмета и зам.-кметовете му по транспорт и строителство и по финанси има наложени административни наказания от Агенция държавна финансова инспекция.

Независимата, обективна и точна журналистика се прави с пари: за пътувания, срещи, консултации с юристи, лекари, проектанти, архитекти, инженери, краеведи, геолози, археолози и всякакви други специалисти и експерти в дадена област, в зависимост от темата на разследване, за да се получи експертиза и компетентно мнение от професионалисти, но те не консултират безвъзмездно. В тази връзка написах в свой статус във Фейсбук, че за журналистически разследвания са необходими пари, които да се дават на „различни хора”. Това не е подкуп, а професионална помощ. Няма как един журналист да разбира от всичко и да бъде компетентен по всички въпроси, за да валидира фактите и обстоятелствата и да ги превърне в доказателства. Затова независимият журналист се обръща към гражданския интерес, който защитава. Лептата на гражданите е напълно доброволна и няма как да се злоупотребява с нея. „Разни хора” са специалистите и експертите в дадена област, които се ползват в съдебните процеси за изясняване на факти и обстоятелства. Наричат се още „вещи лица”.

След моя статус във Фейсбук получих окуражителни коментари и съобщения от десетки, които пожелаха да бъдат съпричастни към независимата разследваща журналистика и апелираха да публикувам банковата си сметка. Това е нормална практика в цял свят, а в някои държави е и нормативно уредена. Всички сайтове за разследваща и независима журналистика в България, които не се издържат от подаянието на властимащи, са публикували банковите си сметки или алтернативни начини за подпомагане на дейността им от гражданите. В Румъния е приет закон, според който при разкриване на корупционна практика, след завършил съдебен процес с осъдителна присъда, журналистът получава 4% от стойността на корупционната сделка. За кметa на община Поморие това, както и много други неща, явно са неясни. Той ми изпрати 95 стотинки, които нарече „подаяние”. От този акт прозират не само пропуски в езиковата и общата му култура, но и упадъчни морални и нравствени ценности. Той не само излага чрез себе си институцията Община, но си позволява да използва официалната страница на Община Поморие във Фейсбук за личните си нужди и низши потребности. Дори не си е направил труда да отиде до банката, а е изпратил лице с името Ирина Маринова Тодорова. Вероятно служител на община Поморие. Вероятно и в работно време.

Относно свободното съчинение на автор на „Флагман”, видно с оскъдни познания по ПР и неспазващ основния принцип в журналистиката – информацията да бъде проверявана, ще направя няколко уточнения. Плакат с октопод нямам – нарича се колаж. Октоподът не е на властта – октоподът символизира мафията. Не е нужно да си гледал италианския сериал от миналия век „La Piovra” /”Октопод” – прев. от итал./, за да знаеш това. Нарича се „обща култура”.
Няма как да бъде представен като „плачевен” резултатът ми на местните избори в Поморие, когато бях кандидат за общински съветник и бърза справка в ЦИК го доказва. От всички гласове за листата, която водех, приблизително 30% са за мен.
И в заключение ще цитирам коментара на ПР-експерт с дипломи по бизнес и социален етикет и Държавен протокол от Лондон и Брюксел, който разсъждава над моя колаж с октопода:

„Не може да не може“, например, е един чудесен слоган, хвърлен в езиковата битка от представителя на Поморие Стоян Тончев.
Неговият екип направо разби досегашните клишета, като излезе на сцената с категорично изречение, излъчващо решителност, смелост, че даже и политически инат. Не се сещам накъде би могло да се развие едно такова политическо послание в бъдеще, защото едва ли може да се надскочи тази висота. Може би единствено с израза „Няма не искам, няма недей“…
Над неговия колаж трябва да се организират международни семинари на тема „Политически ПР”, защото на един лист хартия е казано толкова много!
От една страна той е в смокинг. Това веднага говори за европейски стандарт в политическите му маниери.
От друга страна държи средновековен меч, при това сякаш държи писалка – леко е непринудено. Веднага разчитаме връзка с историята, славното ни минало и рицарските добродетели.
Посланието докосва и младата аудитория, която разпознава в този образ герой от Games Of Thrones, примерно.
Тончев убива октопод, полазил арката на Поморие, в чийто пипало има пачка евро от банкноти по 500. По-възрастното поколение помни италианския сериал La Piovra (Октопод) с принципния инспектор Катани, който се бореше с мафията, така че веднага разбира колко непоколебим в битката с мафията ще е Тончев, нищо че е облечен като Франк Синатра (любимият певец на италианската мафия, между другото).
Не послания – цял роман с надслов „Поморие заслужава повече“ се съдържа в този предизборен колаж!”

Поведението на поморийския кмет е на „гузен негонен бяга”. От всичките му действия срещу мен досега експлицира панически страх от истината за неговото управление и нежеланието му да бъде субект на журналистически разследвания. Със сигурност има защо.
Каза го и Българският съд, след заведено дело за обида и клевета от кмета Иван Алексиев срещу мен: „Написаното от Стоян Тончев отговаря на истината”.

Стоян Тончев