Адвокат поиска по 100 тояги на голо за съдите

Те не са клоуни, нито тогата е цирково облекло, че да протестират, коментира Емил Василев

Адвокат поиска по 100 тояги на голо за съдите.

„Най-големият позор, нанасян някога на съдебната власт, бе когато ги изкараха по тоги да „протестират“. Все пък съдиите не са клоуни, нито тогата е цирково облекло“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев. Той коментира протестните маршове в София, Варна и Пловдив с искане за правосъдна реформа.

„Не може един магистрат да е облечен в практически неограничена власт /поради задължителност на постановяваните от него актове/, не може целият да е изтъкан от привилегии и имунитети, с които дори перманентно опозоряваните народни представители не разполагат /несменяемост, наказателна неотговорност/, не може да има заплата, която в месечния си размер надхвърля годишната пенсия на един среден пенсионер, и да протестира. Я по 100 тояги на голо и да ходят да бачкат“, призова адвокат Василев.

„В тях е и хлябът, и ножът. Срещу кого протестират? Срещу себе си, май“, добавя той.

„В момента имам в СГС граждански дела от половин година обявени за решаване, а в СРС имам от две години ненасрочени. Ако не – прав им път на тия магистрати – при нас в свободната адвокатура има място за всички. Да видят как с честен труд се изкарват по-малко пари. Да, ама и ВСС са едни страхливци. Не им стиска да въведат ред в собствената си система“, коментира адвокатът.