А раята да гълта ла*ната …

колаж : Авантаж

Преди осем години лидерът на ДПС, размаха пръст и много ясно заяви кой разпределя порциите в държавата. От това време ДПС под мъдрото му ръководство ДПС подкрепя задкулисно ГЕРБ, а те пък му пазят сараите … Ахмед Доган демонстрира публично, че е могъщ. Сега едни други порции обаче- от канална нечистотия, се изливат май не където трябва. В морето!? Първоизточника на замърсяване е огромния дворец на фирмата свързана с Доган в бургаския парк Росенец,коментира Uniconbg.com.

На първа линия, в сърцето на Бургаския залив, на нос Чукалята, на райско място. Сараят е издигнат и много ярко се откроява по суша и вода. Личи си, че могъщ човек който разпределя порциии е собственика. Само дето ориенталската архитектура обърква тотално чуждоземците като зърнат какво е издигнато с много пари. Фактите- няма сведения да има собствено пречиствателно съоръжение, а канализация в парк Росенец няма. Включително и в съседните модерни вили и станции.
Някога държавна собственост, а сега притежание пак на близки до Доган лица. Публична тайна е всичко това. Става въпрос за огромна имотна империя. И докато другите обекти са по- малки и навярно имат септични ями, то около същинския сарай си цъка екобомба. На място където е фарватера за бургаското пристанище, има девствени плажове, в изобилие има морска фауна. В същинския център на затворения иначе Бургаски залив. Екокатастрофата засега се разминава, понеже огромния дворец не е гъсто населен непрестанно. Но идва лято и скъпите яхти ще започнат да акостират навярно на кея отпред, както и лимузините в прилежащия паркинг. Важно е да се знае, къде точно е отходната тръба, ако има изобщо такава. В близост е остров Света Анастасия и ако морето се превърне в тоалетна, то това ще е своебразен саботаж спрямо стопаните от община Бургас.

На острова се развива туристическа дейност и си има собствено пречиствателно съоръжение. Къде са институциите обаче за сарая и защо пак са глухи и слепи? Такива каквито бяха и по- време на строежа, а откровено имаше за какво да се намесят! От 2014 г. имотът – 8.1 декара, е собственост на свързаната с ДПС фирма „Хермес Солар“. За две години на мястото на яхтклуба и гребната база на държавния някога „Нефтохим“ бива построен палат с пристанище и оранжерия, чиито довършителни работи са към края си.

Почетният лидер на ДПС казвал, че мястото ще е неговата лятна резиденция, която ще използва и за оперативни срещи, по подобие на основното му жилище в полите на Витоша. Достъпът до тази част от морския бряг е невъзможен, освен ако не си по смел и настоятелен. Нищо, че напът за морето има общински път и малко плажче. На неколкостотин метра от сградите има бариера с охрана, която обяснява, че пътят свършва, а след бариерата е частен имот. На практика единственият начин да се разгледате местността е или с бинокъл от морето или от въздуха – с дрон.

„Морският сарай на Доган“, както го наричат вече не само местните жители е една от по-видните материализации на схемата КТБ – най-големия банков обир, заложил бомба в публичните финанси, а с покриването на щетите за милиарди бяха натоварени данъкоплатците. Усвоените за ориенталския дворец милиони са посредством теглен кредит от банката малко преди да фалира. Начинът, по който е възникнал луксозният комплекс, го прави автентична илюстрация на превзетата отвътре държава. В нея политическата корупция достига нивата на монархическото „държавата – това съм аз“, така че институциите й служат де факто не на легитимния си работодател – обществото, а на скрити от очите му господари. Често това подчинение бива оформяно и де юре – с лобистки промени в правилата. Съвсем отделен е въпроса какво точно е разрешителното за строеж издадено от община Бургас и какво всъщност е изградено и къде е контрола в цялата тази „порционна система“. Най-важното обаче е практическото съгласие на гражданите.

Бургаския кмет Димитър Николов дава „зелена улица“ за сарайското начинание

още с изготвянето на подробния устройствен план ПУП докато имотът е владение на Златев. Два от терените на Стрейтлайн – УПИ-V и УПИ-VII са така наречената „водна спортна база“. Без никакви обструкции, на база приетият вече ОУП на Бургас, лично Димитър Николов внася искането за ПУП в Общинския съвет, в който, както е известно, доминира групата на ГЕРБ (28 от общо 51 души).

Печално известният с ликвидирането на несебърските дюни шеф на РИОСВ Бойчо Георгиев решава, че ПУП-а няма нужда от екологична оценка. Пътна полиция също не възразява за промяната на организацията на движението, вероятно свързана с изграждането на паркинг пред бъдещия сарай.

Експресното административно обслужване на сарая от Община Бургас продължава и след като „Хермес Солар“ купува имота и обявява инвестицинното си намерение. За невъзможния срок от 7 календарни дни, е издадено строително разрешение. Проектант е небезизвестният в разследванията на Биволъ арх. Калин Тихолов, познат като един от основните виновници за бетонирането на Черноморието и активен участник в “Дюнигейт” и ОУП на Парк Странджа. Тихолов бе и първият Министър на инвестиционното проектиране в правителството на Орешарски, сменен след публикацията в Биволъ от препоръчания от него френски социално-слаб Иван Данов. Архитектът – активист на ДПС е един от авторите и на общия устройствен план на Бургас, където обектът е вписан като „спортна водна база“.

След започването на строежа, кмета на Бургас е с широко затворени очи за нарушенията, които се наблюдават там. Биволъ неколкократно алармираше, че на „Чукалята“ се извършва строителство, което противоречи на закона.

Защо зам.председателят на ГЕРБ и фаворит на Борисов бургаски кмет безотказно поддържа и обезпечава по всякакъв начин неофеодалния олигархичен произвол финансиран с банкови необезпечени кредити? Николов проявява през годините перманентна амнезия за този обект и ПУП, който лично е внесъл за одобрение в Общинския съвет. На каква цена бургаският кмет узаконява и защитава действията на депесарската фирма, зад която се спряга и прякото участие на Делян Пеевски предстои да стане ясно.

Вероятно за тези си, а и други заслуги, Димитър Николов наскоро получи от “библиотекарския институт” заедно с Ахмед Доган отличието на Държавна сигурност, цинично кръстено на името на Стефан Стамболов. Почетния знак му беше връчен лично от неговия адаш Димитър Иванов – Гестапото- bivol.bg/dogansarai-4.html

 

Може пък наградата да е затова, че общинските власти и подчинените им са си затворили очичките за съществена нередност като описаната индийска екзотика по-горе …

Свободен автор – Философът