БАБХ: Храните и напитките в България са с различно качество от продаваните в Австрия и Германия

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи пред „Дарик“ земеделският министър Румен Порожанов.

Български експерти купиха в супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване е установено и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса – в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, допълни Порожанов.

Преди година в Чехия повдигнаха темата за разминаване на качеството на храните в страните от ЕС, като заявиха, че в съседна Германия стоки с една и съща марка са по-добри на вкус и състав от тези в Чехия. При сравнителен анализ на химико-технологическия университет в Прага е установено, че от 24 изследвани продукта (шоколад, сирене, маргарин, кафеи др.) в една трета от тях има значителни разлики между състава и качеството.

Предстоят още сравнителни изследвания между продуктите закупени в България и предлаганите в супермаркети в Австрия, Германия, Италия, Швейцария и Дания.