Безобразие: Бургазлия с няколко фиктивни операции в две болници

Граби се тоя народ, каза Александър Енгибаров и се разплака пред камерата на „Господари на ефира“

Няколко фиктивни операции са ми направени в две бургаски болници, каза пред камерата на „Господари на ефира“ Александър Енгибаров. Той показа епикризи за две от операциите, които не са му извършени.

Първата е от 12 октомври 2016 г. Бях приет в болница „Дева Мария“ в Отделението по съдова хирургия за операция. Беше ми открит тромб на левия крак и трябваше да се премахне. Не го премахнаха. Беше ми направена анестезия лумбална и лежах до 17:30 часа вечерта в отделението“, разказва Енгибаров.

След като никой не ме потърси за нищо, отидох при старшата сестра, от която разбрах, че никаква операция няма да ми се прави. Препоръча ми да намеря човек, който да ме прибере и да отида на другия ден да си получа епикризата. В нея пише, че ми е направена операция. Реално такава няма. Казаха ми, че престоят ми бил петдневен, а стоях само няколко часа“, споделя бургазлията.

Следващата фиктивна операция е в УМБАЛ – Бургас. Приеха ме в отделението по урология и ми казаха, че проблемът е в простата и трябва да бъде оперирана. Не я оперираха. В епикризата обаче пише, че ми е извършена. Мога да се явя пред лекарска комисия, която да установи, че нямам операция на простатата“, добавя възрастният мъж. Това не е нормално, но държавата ни е такава, каза той и се разплака.

Граби се тоя народ безобразно. Тези пари са наши. Нека тези лекари, чиито подписи стоят на епикризите ми, да си припомнят хипократовата клетва!“, призова Александър Енгибаров.

Директорът на регионалната Здравноосигурителна каса Таня Макшева обеща да бъде направена обстойна проверка.

Проверих в информационната система на Здравната каса. Установи се, че за лечението в УМБАЛ – Бургас са платени 450 лева, а в „Дева Мария“ – 1919 лева. След като извършим проверките, ако открием нарушения, ще препратим резултата към Изпълнителна агенция „Медицински одит“, каза още Макшева.