Брексит продължава да играе роля в изборите във Великобритания

Ройтерс

До референдума за Брексит през юни м.г. Гари Хил никога не е гласувал. 58-годишният строител планира да подкрепи консерваторите на Тереза Мей в четвъртък, защото иска Великобритания на напусне Европейския съюз.

Разводът с ЕС разчупи калъпа на британската политика, примамвайки нови гласоподаватели като Хил и дълбоко подкопа партийната привързаност, информира kafeneto.wordpress.com

Това прави още по-трудно да се предвиди каква ще е избирателната активност – а и резултата от изборите. Мей, която миналата година беше сред поддръжниците на оставането в ЕС, сега води по пътя към изхода.

Ако може да примами гласоподаватели, поддържащи Брексит от опозиционната Лейбъристка партия и Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), големият ѝ риск с предсрочните избори може да даде плодове.

Обратно – ако опозиционният лидер Джеръми Корбин, който гласува срещу еврочленство през 1975 г., може да привлече достатъчно млади проевропейски поддръжници, за да гласуват за лейбъристите с надежда за „по-мек“ Брексит, партията му може да има шанс.

„Стига да ни изкарат от Европа, (другото) не ме притеснява,“ каза Хил, облегнал се на стената зад впечатляващата катедрала на Уейкфийлд. „Никога не съм бил съгласен с Европа. Те имат твърде много власт над нас – трябва да си я върнем.“

Близо три милиона повече бяха гласувалите на референдума, отколкото на националните избори през 2015 г., като най-големите увеличения бяха в райони, които поддържат напускането, като Уейкфийлд в Северна Англия.

В града, държан от лейбъристите от 1932 г., 66 на сто гласуваха за напускане. Активността беше с над 10 процентни пункта по-висока, отколкото на изборите предната година.

Въпросът дали хора като Хил пак ще отидат да гласуват и доколко ще успее социалистическият лидер Корбин да привлече собствената си кохорта избиратели, създава неяснота за изборния резултат.

Откакто Мей свика изборите през април, преднината ѝ в проучванията намалява. Различните методи на проучване обаче дават много различаващи се прогнози – от това Мей да загуби мнозинството си в парламента до победа с голямо мнозинство.

„(Активността) е голямото неизвестно, тя е една от причините да има различия между всички проучвания в момента,“ каза Антъни Уелс, директор на политическите и социални изследвания в „ЮГов“.

Консервативтивният кандидат от Уейкфийлд Антъни Калвърт, който подкрепя Брексит и който се надява, че ще сложи край на лейбъристкото мнозинство от 2613 гласа, осъзнава, че трябва да накара хора като Хил да гласуват отново на 8 юни.

„Това не са обичайните гласуващи, това са еднократни гласуващи. Виждаме хора, които все още говорят за Брексит през цялото време и трябва да се уверим, че това мотивира хората да отидат до урните в четвъртък,“ каза той.

Уейкфийлд е между районите, в които антиевропейската ЮКИП няма кандидати. Тя спечели 7 682 гласа там през 2015 г. Мей активно използва Брексит в предизборната си кампания, представяйки се като единствения лидер, способен да осъществи успешен развод. Корбин казва, че въпросът за Брекзит е изяснен, но мнозина в партията му са против напускането на ЕС.

Племенна политика

Джилиън Круз, дългогодишна гласоподавателка на лейбъристите в Уейкфийлд, докато не преминава към консерваторите през 2015 г. заради обещанието за Брексит, сега е доброволка в кампанията на партията на Мей.

49-годишната избирателка е ядосана на сегашната депутатка-лейбъристка, която гласува в парламента срещу формалното започване на процеса за Брексит.

„Казахме ѝ, че искаме да напуснем, но тя го отхвърли,“ казва Круз. Някои са я последвали в редиците на консерваторите, но други не могат да се насилят да изоставят корените си.

„Все още са много гласувалите да напуснат ЕС, които просто не могат да се заставят да гласуват за консерваторите, защото им е толкова присъщо да гласуват за лейбъристите,“ обяснява тя. „Именно с тези хора искам да говоря.“

Проевропейската група „Отворена Британия“ провежда кампания за кандидати, които ще се борят срещу описвания от Мей като „твърд“ Брексит.

Джина Милър, чийто иск принуди правителството да даде на парламента право да гласува дали да се задейства Брексит, води кампания за подкрепа на проевропейски кандидати. В 41 избирателни района някои партии се оттеглиха, за да помогнат на кандидат на „прогресивния алианс“ да спечели.

Такива опити да се окуражи тактическоко гласуване биха имали слабо влияние заради срива в подкрепата за по-малките партии като Либералдемократите, като на повечето места битката е между консерватори и лейбъристите.

Авантаж