Бургазлия се наряза с нож, за да се спаси от кърлеж

Мъжът бил здравно неосигурен, а и нямал доверие на лекарите

Млад мъж от бургаския жилищен комплекс „Меден рудник“ се наряза с нож, за да се спаси от кърлеж, който се забил на корема му. Без много да мисли, след като си пийнал ракия, той нагрял камата си на свещ, за да я дезинфекцира и разрязал част от кожата си, заедно с полепналия на нея паразит. Жена му го заварила в момента, когато се опитвал да превърже раната с подръчни средства. Тя решила да потърси лекарска помощ, но мъжът я разубедил, защото не бил осигурен, а и нямал доверие на лекарите.

Все по-често в болница „Бургасмед“ ходят хора, налазени от кърлежи. Пред наш репортер млад мъж разказа как докато шофирал, се почесал по ръката и под ноктите му се озовало тялото на паразита, а главата останала в тялото му. Макар, че веднага потърсил лекарска помощ, раната се възпалила.

Пред лекарския кабинет на д-р Николова пък мъж, пожелал анонимност, разказа как в неделя се прибрал след разходка с кърлеж, забит в близост до свивката на лакътя. Отишъл веднага в болницата в „Меден рудник“, а дежурната лекарка започнала да се вайка, че кърлежът е прекалено малък и не може да се хване с пинцета. Медицинската сестра обаче се усмихнала и казала, че ще го извади. Тя взела памук, намазан с някакъв разтвор и с няколко движения по посока обратна на часовниковата стрелка успяла да го „отвие“ от тялото му. Два дни обаче бившият вече кърлежоносител трябвало да обикаля лекарските кабинети.

„Първо ми казаха да отида на преглед при личния лекар до 24 часа, за да ме имунизира. Лекарката пък ме изпрати на изследвания“, разказва мъжът.

Специалистите съветват, ако ви се лепне кърлеж, да потърсите лекарска помощ. Добре е той да е изваден от медицинско лице, а след това да бъде изследван.

„Хубаво е да се обличате със светли дрехи. Крачолите да са дълги, за да може да се види, ако по тях има полазили кърлежи“, каза пред камерата на Канал 0 говорителят на РЗИ – Бургас Елица Карагьозова.

„След излет оглеждайте хубаво тялото си и най-вече проверявайте зад ушите, сгъвките на краката и в главата. Добре е да се мажете с репеленти. Ако успеете да махнете кърлежа, е хубаво да го донесете в шишенце, за да се установи от кой вид е, какъв пол е и колко време е бил в тялото ви“, добавя Карагьозова.

Жители на комплексите „Славейков“ и „Изгрев“ също се оплакват от кърлежи. В сигнал до Канал 0 граждани заявиха, че в тревните площи, в градинките и в парковете има от вредните паразити.

Обработката на тревните площи се прави редовно всеки месец по график, заявиха от Дезинфекционната станция. На всеки сигнал, който получим, реагираме, каза управителят на станцията Нели Бойчева.

Ухапването от кърлеж не е никак безобидно. През 2015 г. в Бургаска област дори имаше и смъртен случай. Ако неочаквано ви заболи глава, имате мускулни и ставни болки, вдигате температура, незабавно потърсете лекарска помощ!