Бушонът Лазаров се сдоби с обвинение, шефката му Павлова грухти поръчки покрай председателството

Бившият шеф на АПИ лазар Лазаров, назначен от ГЕРБ, се окичи с обвинение от прокуратурата. Специализираното звено „Антикорупция“ го обвини в безстопанственост, довела до щети за държавата от над 41,6 милиона лева.

Разследването е свързано с изграждането на Лот 1 на магистрала „Марица”. Договорът за изграждането на 31-километровата отсечка от Оризово до Димитровград е подписан през август 2011 година между АПИ и италианската компания Кооперативно дружество „ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“. Отсечката е трябвало да бъде завършена до октомври 2013 година, но това не се е случило. Причина за това е, че според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“, които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Става дума се за отсечка с дължина 1760 метра, не за целия участък.

От АПИ обявяват обществена поръчка, която през юни 2015 година е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД. Според прокуратурата от август 2014 година до юни 20165 година, Лазар Лазаров „умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ”. Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи не са били вече включени в предмета на договора от 2011г., сключен между АПИ и „Чи ем Чи ди Равена“ – Италия. Освен това не поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително монтажни работи, предмет на обществената поръчка и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС на обществената поръчка.

От АПИ на „Пътища Пловдив“ АД е заплатена сумата 30 518 900,40 лева за строителството на подобект 1, въпреки че е следвало тези дейности да се извършат от „ЧИ ем Чи ди Равена“-Италия по договор от 01.08.2011 г, обясняват от прокуратурата.

В същото време ексминистърът на МРРБ Лиляна Павлова, която се нареждаше първа през годините до Бойко Борисов и Лазар Лазаров за откриване на незавършените пътища и трябваше да контролира дейността на АПИ, е чиста като момина сълза и министър с нов портфейл. Тя отговаря за обществените поръчки свързани с председателството на Съвета на ЕС в България и разпределя милиони евра по джобовете на „наши“ фирми, които добре се отчисляват „нагоре“.