Българите са с 27% по-ниски доходи от румънците заради корупцията

Северните ни съседи правят реални стъпки за справяне с корупцията и сивата икономика, а а при нас всичко е мимикрия, каза икономическият експерт Мика Зайкова

България е най-бедната старана в ЕС. Това е един от видимите резултати, с които нито ГЕРБ, нито БСП имат основание да се гордеят, защото имат голяма заслуга за мизерията. Дори румънците, които някога бяха доста по-бедни от българите, днес са с 27% по-високи доходи от нашите, показват данните на Евростат. Причината за това е свързана с корупцията. В „Тази сутрин“ по бТВ икономическият експерт Мика Зайкова каза, че Румъния има 1,5 пъти по-голям ръст на БВП от нашия заради борбата с това грозно явление.

Румъния не е държава, на чиято икономика и стандарт на живот някой в Европа завижда. Но 19-милионната страна изглежда все по-богата, ако бъде погледната от южната страна на Дунав.

„Там има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции. Те правят реални стъпки за справяне с корупцията, контрабандата и сивата икономика, а при нас всичко е мимикрия“, коментира Зайкова.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България. 1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионната страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева, като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 лева.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15% още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

В Румъния има около 6 пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България, отбелязва икономистът Кольо Парамов пред бТВ. И посочи доверието на големите инвеститори в Румъния като основна причина за повишаването на заплатите.

По думите му, в момента България прави чужди инвестиции 100 милиона евро на месец, в годишен план – около 1,1 – 1,2 милиарда. Страната ни се нуждае минимум от 4 пъти повече чужди инвестиции, коментира Парамов.

50% е сивата икономика у нас, 4,5 милиарда не влизат в данъчната система, каза пък Мика Зайкова.

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат, но северните ни съседи вече получават с 27% по-високи доходи от българите.

За да ги стигнем румънците, трябва да се освободим от онези, които лъжат и крадат! Ако не изметем боклуците от високите етажи на властта, ще си останем най-бедни в Европа.