България : Милионер до милионера, мила моя майно льо

България е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа, които са около 10 000 в малка и бедна България ?!

Страната ни е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа.

Проучване на „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.
Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България, се посочва в публикацията.

 

Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България, се посочва в публикацията.
В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание „Форбс„, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.
Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат.

Преди две години трима бяха най-богатите българи. Те бяха декларирали доходи по над 10 милиона лева за миналата година.

снимка bTV

Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона души, като богатство им възлиза на 40,7 трлн. долара.

В България около 10 % от милионерите са жени.

снимка : forbesbulgaria.bg

В началото на 2017 г. „Форбс“ включи седем млади българи потенциални  милионери в класация „30 под 30“.

Явно България се „развива“ 10 000 милионери на 7 млн. българи или по един на всеки 700 души …

Ако бяха включили и онези властници и депутати, които имат САМО по един стар „Мерцедес“ или „Опел“ и българските кметове – властелини на обществените поръчки сигурно щяха да са поне двойно повече, нали  ?

Иначе казано милионер до милионера, мила моя майно льо …

Свободен автор – Философът