Война в Емона, фермери тровят и бият зверски кравите на свой колега

Вече има трето животно, което е убито, споделя Атанас Стойков

Война за субсидии тресе несебърското село Емона. Фермери тровят и бият зверски кравите на свой колега с надеждата да го прогонят, за да вземат повече пари от фондовете.

Убийства и измъчвания на крави и бикове предизвикаха вълна от недоволство. На нос Емине, на брега на Черно море доброволци се редуват на смени да пазят животните, защото ги е страх дали ще ги намерят на сутринта и в какво състояние. Пред камерата на бТВ Атанас Стойков, който отглежда животни от 28 години, разказа как злите му колеги тормозят животните му. Преди да започнат да ги избиват, негов колега го предупредил, че се бърка в работите на важни хора от Община Несебър и го пребил. Побойникът е привлечен като обвиняем, а за убийствата на животните е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Стадото на Атанас е в гората на 2 км от вилно селище Елените.

„Решили са изцяло да ме изгонят от тук. Всеки ден осакатяват животните ми. Един бик е целият надупчен. Една крава, която вече убиха, беше три пъти тровена, два пъти абортира, накрая я отровиха и след 6 дни агония животинчето си отиде”, разказва Стойков.

Точно 100 дни са минали от първите посегателства. Вече има трето животно, което е убито, едно изчезна, не съм го намерил изобщо, една крава, нейното теленце реве горе гладно, добавя животновъдът.

Всичко започва с договорите за наем на пасища в землището, за които регистрираните земеделски производители получават субсидии.

„Общо сумата по двете схеми е 327,28 лв. на хектар. По схемата за преразпределително плащане за всяко стопанство бяха отпуснати средства в размер на 147,31 лв. на хектар, това е за първите до 30 хектара допустими площи“, заяви Лидия Станкова, директор Областна дирекция по земеделие.

Сборът е близо 500 лева, а за „Натура 2000“ и планински райони сумата скачала още. Атанас преди години е имал договор за над 900 декара, днес са само 54.

Според него има интереси към тези пасища.

Говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева, каза, че са образувани общо три досъдебни производства и има обвиняемо лице.

Атанас е сезирал всички възможни институции в страната и чужбина.