Дюните на южния плаж в Несебър се охраняват от камери

Камери пазят дюните на южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи …

За стопанисване на плажа в Несебър  се явиха седем кандидата, а избраният победител бе компанията „Ауто фактор“, еднолична собственост на Кирил Спасов, която бе предложила годишна такса от 432 хил. лв. и цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

На място пазят и охранители, като е въведена и забрана за поставяне на кърпи и чадъри върху дюните информира offnews.bg.

„Всяко нарушаване на целостта на дюните ще бъде записано на лентата и ще бъде използвано като доказателство срещу нарушителите“, обявиха от фирмата.

Дюните в Несебър са част от концесията и отговорност за опазването им носи наемателят на ивицата. Затова фирмата ще следи за поставяне на хавлии, чадъри, масички, шезлонги, дюшеци и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

Задължение на наемателя е и почистването на дюните и да следи за целостта им. За изпълняването на тези задължения ще следи Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас.

От началото на сезона служители на инспекцията са извършили две изненадващи проверки на южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви нарушения.

За забраните в района предупреждават табели. Забраните ще останат в сила и след активния туристически сезон, когато плажът ще остане неохраняем. Целогодишно ивицата и дюните към нея ще са под видеонаблюдение, обявиха от фирмата наемател.

Дано това начинание се окаже успешно и да се приложи и на други места по Черноморието …

Свободен автор – Философът