Екатерина Захариева – от Тройната коалиция до Борисов

Най-голямата заслуга на Екатерина Захариева, за да просперира при премиера Борисов е, че му прави астрологични хороскопи

В началото на кариерата си, по време на кабинета „Станишев“, Екатерина Захариева е дребна и невзрачна служителка в правния отдел на Министерството на околната среда и водите. Ден преди министър Джевдет Чакъров да назначи за шеф на отдела млада красива жена, членовете на политическия кабинет на министъра получават от непознат номер един и същи смс, че тя спи с главния секретар на министерството. Всички са втрещени, в резултат на интригата шеф на отдела става Екатерина Захариева. Мнозина в министерството през 2007 г. смятат, че автор на смс-а е именно Захариева.

Когато през 2009 г. дойде на власт, Бойко Борисов категорично заяви, че няма да назначи в администрацията никого от правителството на Тройната коалиция. Обаче, Екатерина Захариева се озова на поста заместник-министър на регионалното развитие, благодарение на бизнес-партньора на съпруга си Росен Плевнелиев. Ставайки президент, той назначава Цветлин Йовчев за шеф на кабинета си, което предизвиква буря от сълзи и сополи – Захариева кипи от недоволство. След оставката на Йовчев, тя заема мечтания кабинет. Служители на президентството разказват, че един ден тихите коридори на „Дондуков“2 били огласени от виковете на вицепрезидента Маргарита Попова, която нарекла Екатерина Захариева интригантка и боклук. Известно е мнението на бившата съдийка Попова, че Захариева не разбира от право дори, колкото първокурсник от юридически факултет.
За да се отърве от Захариева, която му ходела по нервите, Плевнелиев я тропоса на Борисов, след като Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието.
Най-голямата заслуга на Екатерина Захариева, за да просперира при премиера Борисов е, че му прави астрологични хороскопи.

Соня Колтуклиева