Замъкът край Равадиново става център за китайския туризъм на Балканите

За проекта си „Влюбен във вятъра” получи златно отличие на Световно изложение в Шанхай

 Замъкът „Влюбен във вятъра“ ще стане център за привличане на китайски туристи и инвеститори на Балканския полуостров. През септември т.г. тук ще бъде открит офис на китайския институт по туризъм /China Outbound Tourism Research Institute/, чрез който ще се предлага комбиниран туриситчески продукт в страните от региона. За проекта си Замъкът е класиран на първо място и награден със златен приз в категорията „Качество на туристическия продукт” на Световното туристическо изложение ITB China в Шанхай. Наградата бе връчена на собственика на замъка Георги Тумпалов от Волфганг Арлт – Директора на China Outbound Tourism Research Institute по време на официалното откриване на туристическия сезон в Созопол. На церемонията в амфитеатъра на античния град присъстваха министърът на културата Боил Банов, дипломати от посолствата на Китай, Ливан, Белгия, Мароко, Белгия, Грузия и Румъния, представители на местната власт, жители и гости на Созопол.

 Преди официалното връчване на високия приз пред журналисти бе представен пълният пакет от услуги, които предстои да бъдат предоставени на китайските туристи. На пресконференцията присъстваха собстнвеникът на замъка Героги Тумпалов, директорът на китайския институт по туризъм Волфганг Арлт, Стефан Шарлопов – „Шарлопов груп“ и Роберт Музсик – представител на румънската община Хунедоара, с която българският замък вече има уговорки за предлагане на съвместен туриситчески продукт.

На изложението в Шанхай проектът на Замъка успя да се пребори с други 300 000 проекта от целия свят. В категорията „Качество на туристическия продукт” на второ място, след „Влюбен във вятъра“, останаха кралските музеи Гринуич в Лондон. Златното отличие нарежда българският атракцион до популярни дестинации, класирани на първите места в другите категории: Националния борд за туризъм на Емирство Шаржа от ОАЕ, световноизвестния курорт Бинтан Ризорт в Сингапур и Туристическият конгресен център на Лос Анжелис.

По инициатива на Европейската туристическа асоциация и на китайското правителството 2018 е обявена за година на интензивен туристически обмен, главно в посока от Китай към Европа. Китайският институт по туризъм насочва туристите към европейския континент чрез представителствата си в Пекин и Хамбург. Третото представителство на института ще бъде в българския Замък.

Ако чрез офиса си тук ние успеем да привлечем само 1% от китайските туристи, това означава 14 млн. китайци да посетят България и съседните страни“, каза Волфганг Арлт.

Ние винаги се стараем да работим в перспектива и да предлагаме качествен продукт, който получи поредното международно признание. Вече насочваме погледите си към следващата година и отново ще бъдем новатори и фактор в туризмане само в България, а и по света“, заяви собственикът на Замъка Георги Тумпалов.

Всъщност китайски туристи вече идват тук, уточни управителят на „Влюбен във вятъра“ Янко Кръстев. Замъкът вече активно се рекламира в Китай. Изработен е сайт на китайски език, преди дни журналисти от найголямата агенция Синхуа са направили репортаж за него, дестинацията влиза и в програмите на китайските туроператори.

За китайските туристи в Замъка е разработена специална програма. От 2018 тук ще работят аниматори и гидове с китайски език, ще се предлага китайска кухня, туристите ще ползват отстъпка при нощуване в съседните хотели, експозала ще бъде предоставена на разположение на китайското правителство. Разработва се и нов проект „Един ден в живота на българите“.