Излагация: Карпов изкара азбуката ни византийска

Премиерът отказа среща с шахматния шампион след глупавото му изказване, а русофоби съзряха международен заговор срещу България

Анатолий Карпов стана за смях. Бившият световен шампион по шах и настоящ депутат от руската Дума се превърна набързо в персона нон грата, след като в „Тази сутрин“ по бТВ без много да мисли, каза, че славянската азбука идела от Византия. Впоследствие той се опита да замаже гафа като добави, че Кирил и Методий са българи, а България тогава била голяма страна. Сега е малка, а Македония е отделна страна, изтъкна той. Азбуката дойде в Русия от Балканите, каза накрая шампионът.

Българските политици реагираха като ужилени. След глупавото изказване на руския депутат, премиерът Бойко Борисов отказа да го приеме в Министерския съвет, а главният прокурор Сотир Цацаров се опита да му даде урок. Не бива географията да се бърка с историята, заяви той.

„Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакви изявления, независимо чии са тези изявления. Азбуката е дело на българската земя. Тя тръгва от България, за да обхване цялата славянска земя. И този извод не може да бъде оспорен”, подчерта Цацаров.

„Нещо любовта ми към братския руски народ почва да се изчерпва окончателно. Дългогодишната злоупотреба с борш и водка води до тук. Но едно е ясно – за Руската империя е изключително важно азбуката да идва от всякъде другаде, но само не и от България“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.

Русофоби съзряха международен заговор срещу родината ни. В изказванията на руските политици наистина има последователност. Първо Путин вбеси българите, като на 24 май заяви, че кирилицата идела от македонските земи, а сега и пратеникът му, дошъл у нас уж по покана на „Атака“, се опитва да омаловажи факта, че ние българите сме дали на славянския свят писменост.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!