Излагация: Карпов изкара азбуката ни византийска

Премиерът отказа среща с шахматния шампион след глупавото му изказване, а русофоби съзряха международен заговор срещу България

Анатолий Карпов стана за смях. Бившият световен шампион по шах и настоящ депутат от руската Дума се превърна набързо в персона нон грата, след като в „Тази сутрин“ по бТВ без много да мисли, каза, че славянската азбука идела от Византия. Впоследствие той се опита да замаже гафа като добави, че Кирил и Методий са българи, а България тогава била голяма страна. Сега е малка, а Македония е отделна страна, изтъкна той. Азбуката дойде в Русия от Балканите, каза накрая шампионът.

Българските политици реагираха като ужилени. След глупавото изказване на руския депутат, премиерът Бойко Борисов отказа да го приеме в Министерския съвет, а главният прокурор Сотир Цацаров се опита да му даде урок. Не бива географията да се бърка с историята, заяви той.

„Историята е ясна. Тя не може да бъде променена от някакви изявления, независимо чии са тези изявления. Азбуката е дело на българската земя. Тя тръгва от България, за да обхване цялата славянска земя. И този извод не може да бъде оспорен”, подчерта Цацаров.

„Нещо любовта ми към братския руски народ почва да се изчерпва окончателно. Дългогодишната злоупотреба с борш и водка води до тук. Но едно е ясно – за Руската империя е изключително важно азбуката да идва от всякъде другаде, но само не и от България“, сподели във Фейсбук бившият депутат Емил Василев.

Русофоби съзряха международен заговор срещу родината ни. В изказванията на руските политици наистина има последователност. Първо Путин вбеси българите, като на 24 май заяви, че кирилицата идела от македонските земи, а сега и пратеникът му, дошъл у нас уж по покана на „Атака“, се опитва да омаловажи факта, че ние българите сме дали на славянския свят писменост.