Лобисти може да оставят армията ни без самолети

Бойко Ноев предупреди, че избраните от България самолети „Грипен” ще бъдат спрени от производство, а президентът отговори, че това не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Люта битка се разигра между политиците заради избраните от България бойни самолети „Грипен”. Има риск армията ни да се окаже без изтребители заради лобисти, които се опитват да натрапят прехвалените американски Ф-16, които са прекалено скъпи. Сблъсъкът между президента и управляващата партия ГЕРБ породи много коментари в социалните мрежи.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм за шведските самолети, а Радев отговори: „Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”. В „Тази сутрин“ по бТВ пък бившият военен министър Бойко Ноев каза, че моделът самолети „Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено.

„Това не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират. Те се произвеждат по поръчка”, обясни от Букурещ президентът, а бившият депутат Емил Василев препоръча на шведската корпорация SAAB да съди ексминистъра. На тяхно място бих врътнал един съдебен иск за 1,5 милиарда срещу този американски лобист, ако сделката за „Грипен“-ите се провали, сподели той във Фейсбук.

Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии, е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан, каза пък държавният глава.

По думите му, „нерви” проявяват тези, които са задали сроковете за експертен анализ кой е най-подходящият нов изтребител за ВВС. Именно този анализ, оповестен в края на служебното правителство, показа, че „Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до този момент стари американски Ф-16.

„Американските лобисти са не по-малко лоши от руските. Едните ни набутаха да плащаме доживотно за АЕЦ „Белене“, а другите да плащаме доживотно за ТЕЦ-овете „Марица – Изток“. Друго си е братският американски или братският руски народ да те шиба! Мамицата ви лобистка!“, избухна адвокат Василев във Фейсбук.

Доживях неюристи да дават акъл на дърто куче адвокат. Като сте толкова отворена, излезте и кажете по БТВ, че „Кока Кола“ съдържа отровни съединения и освен това води до безплодие, скара се той на дама, опитала се да защити Цветанов.

„Да видим как точно ще реагира производителят. Да ви кажа – ако в резултат на това настъпи срив на продажбите му, ще ви заведат дело за разликата, т. е. за претърпените от вашите изказвания вреди, вкл. пропуснатите ползи. Ще ви събуят по джапанки и ще ви пуснат гола по асфалта. Същото е с изказванията на Бойко Ноев за Грипените, че не ставали и скоро щели да ги спират от производство. Щото, другарке герберке, любовта към вожда ви не води до увеличаване на интелектуалния ви капацитет“, коментира адвокатът-политик.

„Аз нямам нищо против Ф-16 или МИГ-29, нито срещу Еврофайтър. Просто не съм специалист и не мога да коментирам от военна, техническа и експлоатационна гледна точка“, призна той.

„Аз коментирам само невероятната лобистка война, която се заформи и дългата редичка от лобисти, дето се е наредила за комисионни. Коментирам и абсурдния разнобой между правителство и парламентарна група на управляваща партия. Това е резил“, подчерта Василев. Плонжовете пред Путин и пред Тръмп, ме отвращават по абсолютно еднакъв начин, добавя той.

„Управляващите хептен прекалиха със сапунените сюжети. То бива нон-стоп глупотевини от правителството и парламента, ама чак пък толкова… От няколко дни чувам за „скандала“ Бетина-Къдринка, но все нямах време да прочета за какво става дума, защото бях затрупан с работа. Чак днес погледнах и не мога да разбера как може цялото общество да бъде занимавано с такава дребна и незначителна глупост дни наред? Две каки се сдърпали. Ми майната им и на двете. После дойде измисленият конфликт Баце-Цецо за Грипените. То бива елементарна постановка, ама чак пък толкова“, коментира Емил Василев.

„Че те са първи приятели и всеки ден ядат и пият заедно, бе другарки и другари, дами и господа. Днеска пак сюжет от типа „доброто и лошото ченге“. Лилето уволнила шефа на НДК, пък Бацката го върнал. Пак буря в чаша вода и сюжет от турска сапунка. Че Лилето е на Баце да не уточнявам каква, а „опозицията“ пак провидя лелеяното разцепление в ГЕРБ“, добавя адвокатът.