Мария Габриел “стокирала” в евтиното общинско жилище до преди месец

Партидата за ток към ЧЕЗ с номер 310 189 868 109 на името на Мария Неделчева е закрита в първата половина на миналия месец. Тя е за апартамента на бул. Никола Йонков Вапцаров 25 вх. Б. ап. 4, който евродепутатката е наела за 400 лв. от фирма на Столична община, показа разследване на Биволъ.

(редакцията разполага с пълните аудио и видеозаписи. В публикуваната версия са заличени личните данни)

По-рано в отговор на въпрос на нашата медия, номинираната за еврокомисар представителка на ГЕРБ заяви, че е ползвала имота от октомври 2010 до май 2013 г. Тогава тя прекратила договора си с общинската фирма “Заводпроект”. Сега фактите говорят, че макар и с прекратен договор, връзката на Габриел с това жилище е продължила още четири години.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар от правителството Борисов на 10 май. В  следващите дни тя е побързала да се отърве от компрометиращата информация и да заличи клиентския номер за евтиния апартамент. В момента той се води в ЧЕЗ на фирмата-собственик.

Защо Мария Габриел, чието моминско име е Неделчева, е продължавала да плаща тока на жилището чак до май 2017 г. ако тя самата или нейни близки не са го ползвали? Засега тя категорично отказва да отговаря на нашите въпроси. Отговори не е получило и списанието А-спекто, което първо публикува информацията за евтиния общински апартамент.

Помощ за “стокиране”

Още през 2014 г. Мария Габриел обяснява пред журналиста Калин Първанов от списание “Тема”, че е “помолила за помощ” и е получила жилището, за да си “стокира част от нещата”, а не, за да се възползва от евтин апартамент.

Това означава, че жилището е използвано във връзка с нейните функции на народен представител. Единствената институция, към която е можела да се обърне за помощ евродепутатката е Столична община, която е управлявана от нейната партия ГЕРБ.  Фирмата “Заводпроект”, която стопанисва жилището, е с краен собственик Столична община. Столичният общински съвет е доминиран от партия ГЕРБ, която изпрати Габриел в Брюксел.

Реалната цена за наем на такова жилище е между три и четири пъти по-висока от 400 лв. Може да се приеме, че месечната общинска помощ за европейския ни представител е възлизала на около 1000 лв. Това прави 32 000 лв. за периода на официалния договор до май 2013. Но ако Габриел е продължила да ползва жилището за стокиране до месец май 2017 г. сумата на помощта набъбва до 80 000 лв. В декларацията на Габриел пред Европейския парламент от 2012 г. няма и следа от тази “помощ”.

Габриел остави без отговор въпроса зададен от Биволъ защо помощта не е декларирана. Тя не отговори и на въпроса дали тя самата или нейни роднини са ползвали жилището под една или друга форма след като договорът й за наем със “Заводпроект” е прекратен.

Мистериозен наемател

От “Заводпроект” отказаха да разкрият кой е следващият наемател на жилището от 128 кв.м. в луксозна кооперация на бул. Никола Йонков Вапцаров и какъв наем е плащал той. Наемател все пак е имало, уточниха от фирмата в отговор на въпросите ни изпратени по имейл:

Бихме искали да Ви информираме, че след прекратяване на наемното правоотношение между „Заводпроект“ ЕООД и г-жа Неделчева и освобождаването на имота от нейна страна, имотът стопанисван от „Заводпроект“ ЕООД, на адрес бул.Никола Вапцаров № 25, е отдаден под наем посредством обява, на цена определена съгласно актуализирана пазарна оценка, изготвена от независим лицензиран оценител, вписан в Камарата на независимите оценители в България.

Кое ли е това лице с късмет да попадне точно на тази изгодна обява, която според шефа на „Заводпроект“ Асен Дерменджиев е пусната в сайта imot.bg? Едва ли става дума за случаен човек, щом той е имал привилегията лично евродепутат да му плаща тока в продължение на четири години.

Фирмата “Заводпроект” притежава десетки жилища, които отдава под наем на подбрани хора и фирми на цени под пазарните, разкри Биволъ. Този съмнителен жилищен фонд дълго време убягваше от общественото внимание, а списъкът на неслучайните наематели остава добре пазена тайна, както личи от отговора на “Заводпроект” до общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева. След като поискват официално информация за стопанисваните от фирмата жилища те получават списък с имоти, в който липсват дори адреси.

Тази загадъчност води и към хипотезата, че апартаментът на Вапцаров 25 не е било ползван само за служебно „стокиране“, а Габриел го е обитавала като свое основно жилише в София.  А тайният наемател попаднал на обявата в imot.bg вероятно е просто подставено лице, достатъчно свързан със семейството, но не и близък роднина.

Горещо изслушване в Европарламента

Биволъ изпрати въпроси във връзка с  облагата получена от Мария Габриел до пресслужбите на Европейската комисия и Европейския парламент. Необичайно за тези институции те също запазиха мълчание.

Според авторитетния обзорен сайт Politico, обаче, темата се обсъжда в Брюксел и предстоящото изслушване на кандидатката за еврокомисар се очертава да бъде “пикантно”. Нещо, с което българите са свикнали след провала на Румяна Желева, чието недекларирано участие във фирма свързана с Държавна сигурност я дисквалифицира през 2010 г. Това разкритие също беше направено от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов преди те да основат “топ разследващия сайт Биволъ”,  според определението на Politico.

По разследването работиха: Асен Йорданов, Атанас Чобанов, Калин Първанов и Димитър Стоянов

Bivol.bg