Новият „елит“ на България си менка имоти за милиони

Новият „елит“ на България, наследници на червената номенклатура на БКП си менкат имотите придобити неясно как, с какъв бизнес и с каква протекция и куфарчета …

Около 15 години хотел Downtown в София беше собственост на един от най-известните руски бизнесмени у нас, Ованес Мелик-Пашаев.

От наши източници разбрахме още, че човекът има имоти за милиони не само на Приморско, където до момента е била съсредоточена основната му дейност в областта на туризма. Той се води собственик и на имот в Барселона, който чини, колкото 4-звезден хотел в София, ако не и повече, коментира 19 минути …
Въпреки че се приема за нов играч на столичния хотелиерски терен, където напоследък навлизат немалко български бизнесмени – особено ударно през последните 3 години,

Йордан Христов, наричан в родното си Приморско Синът на гъркинята, имал и сериозни връзки на най-високо политическо равнище

Ето как коментира цялата история в. Капитал:

По документи в Търговския и Имотния регистър сделката между доскорошния собственик „Джоли“ АД и новия се е състояла през юни тази година. В средата на юни 2016 г. съветът на директорите на „Джоли“ АД взима решение за учредяване на „Перла турист инвест“. Капиталът на дружеството е 3 911 660 лв. и се внася като непарична вноска, която се състои от правото на собственост на „Джоли“ върху хотела на бул. „Васил Левски“. Месец по късно, на 15 юли, новата компания е продадена и едноличен собственик на капитала на „Перла турист инвест“ става „Перла турист“ АД, което се управлява от Йордан Николов Христов. Не е ясно дали това е цената, като в решенията си купувачът и продавачът се позовават на условия от предварителен договор от 27 април.

Така той става собственик на 4-звезден хотел на 9 етажа, разполагащ с ресторант с 45 седящи места, 2 конферентни зали, бизнес център и с 47 стаи и 12 апартамента, като според сайта му цените на различните типове стаи се движат между 54 и 116 евро. Макар и малък, Downtown се прибавя към списъка с градските хотели, променили собствеността си в последните няколко години.

Акционери в новия собственик „Перла турист“ са „НТ Неротек“, „Химмаш“, „ОМЗ“ (Оптико-механичен завод – София), Йордан Николов Христов и родената през 1989 г. Ружа Кирова, която има малък брой акции. Всички компании акционери водят към Йордан Христов. Той е едноличен собственик на капитала на „НТ Неротек“, компания, занимаваща се с търговия с металорежещи машини. „Химмаш“ се занимава с производство на резервоари, цистерни и контейнери от метал. В нея 93.38% от акциите са на „НТ Неротек“, където Христов е едноличен собственик. А последната – ОМЗ, занимаваща се с производство на оптико-механични и оптико-електронни прибори като бинокли, мерници, лазерни далекомери, отново е собственост на „НТ Неротек“ и на Йордан Христов.
По образование инженер, доктор на техническите науки Йордан Христов, започва развитието си от Хасково, през „НТ Неротек“ приватизира „Химмаш“ и ОМЗ. В предприятието за оптични прибори управител е той, а „Химмаш“ се представлява от него и сестра му Мария Николова. Наскоро фирмата беше първата, която сключи виртуална сделка за покупка на природен газ. „Може да се каже, че сме първото пиле на свободната търговия с газ“, пошегува се тогава Йордан Христов пред „Капитал“, който участва в още доста компании, сред които „Централно газоснабдяване Хасково“ АД.

Хотелиерският му бизнес е концентриран в „Перла турист“, като компанията се занимава и с туроператорска дейност, гласи информацията на сайта й. До покупката на столичния хотел тя менажира основно няколко хотела в Приморско. Според сайта на компанията това са хотелите „Перла бийч“ 1, 2 и 3, „Перла сън парк“, „Перла плаза“ и „Перла роял“. За 2015 г. акционерното дружество има приходи от 4.147 млн. лв. и печалба от 127 хил. лв. (виж таблицата)

Взаимоотношенията му с община Приморско са дълбоки, като местните медии го описват като близък с дългогодишния бивш кмет Димитър Димитров, чието име нашумя покрай скандала за строителните решения за магистратски роднини, декларирани като нуждаещи се, както и като парадиращ със спонсорството си на ГЕРБ.

Местните още помнят, че покрай първата „Перла“ през 2001 г. се спрягаше името на Иван Костов, а при приватизацията на втората (бивша почивна станция) се говореше за Йордан Цонев и то след крупен ремонт за около милион щатски парици … През годините на царо, главният секретар на МВР ББ, все още маршируващ по плаца, отсядаше в „Перлата“ и играеше тенис с главния герой на публикацията … Така че нищо случайно няма … Както казваше Костича през 1999 г. в България всички сме братовчеди … Ама с такива братовчеди президентът Петър Стоянов се обърна към Иван Костов с репликата :Иване, кажи им, ще те разберат! 

Е, който чел, разбрал. Останалите да участват в Националната лотария и да търкат билетчета …

Това го прави и съдружник на община Приморско, като това става през две дружества, в които общината е апортирала терени, за да се изгради спортно-рехабилитационен комплекс и друга инфраструктура. Това са, „Спортни имоти Приморско“ и „Робинзон бийч“, като на местно ниво през годините не липсват и скандали около тези публично-частни начинания. В „Робинзон бийч“ „Перла турист“ държи 70%, а останалите са общински. Дружеството се управлява от Христов, като то разполага с 30 дка широколистна гора. Компанията е учредена през 2003 г., но отчетите му през годините показват, че не извършва дейност. В „Спортни имоти Приморско“ общината е с 11.57% участие, „Перла турист“ с 23.35%, ОМЗ с 1.25%, кипърската „Палмс ентърпрайсиз“ със 60.58%, а „Голдън холдингс“ с 3.25%. В „Спортни имоти Приморско“ през 2004 г. общината внася непарична вноска в капитала под формата на терен от 28 940 кв.м и сграда – спортна зала, като на тази основа от 2007 г. работа започва аквапаркът на града.

Иначе по морето и във вътрешността на страната нищо ново – хотели на „бедни“, но трудолюбиви и амбициозни българи, които просто познават правилните хора … Май и в София е същото …

Новият „елит“ на България си менка имотите научаваме от публикация на Струма бг, цитирана от 19 минути.

„Президентът Росен Плевнелиев се раздели с луксозната си вила в разложкото село Баня. Той е продал имота си на един от най-известните бизнесмени в туроператорския и хотелиерския бизнес – собственикът на туристическа агенция Перла турс Йордан Христов, който е и собственик на редица луксозни хотели по Черноморието и други градове в страната”, включително и в столицата, пише Струма бг.

Вилата се намира в затворен комплекс от няколко декара с 5-6 къщи, които имат дори свой трафопост. Само гаражните врати са четири. Имотът е напазаруван след 2007 г., но в декларацията на Плевнелиев са обявени само парцели в Баня. Мястото е изключително – в красивата местност Камено, до която се намира езеро и минава малка река. В добре оградения с мрежа и зелен плет комплекс Плевнелиеви са съседи с бизнесмена Филип Харманджиев, с когото Юлияна беше доскоро колежка в „Икономедия”. Според сайтовете цената на вилата е била тогава около 350 000 лв.

Данни в декларацията на ексминистър и експрезидент Плевнелиев пред Сметната палата в годините от 2009-2011 г.- ЛИПСВАТ ?!!!

Сделката е осъществена преди малко повече от два месеца. Според местни хора новият собственик е броил за луксозното жилище 550 хил. евро. Какви са намеренията на бизнесмена Йордан Христов, наричан още новия котарак, за тузарския имот, все още не е ясно. Засега построената от Росен Плевнелиев вила все още е в същия вид и не се извършват никакви ремонтни или освежителни дейности по нея. В съседния парцел обаче е стартирало усилено строителство. В имота, който граничи с бившата президентска къща, багери усилено работят. Справка на Струма показа, че този имот също е купен, а новият собственик е изпълнителният директор на AIG – Венцислав Йотов. Там топзастрахователят ще построи двуетажна луксозна вила. Първият етаж на жилището се предвижда да бъде цялостен и в него да се разположат кухненски бокс, просторна трапезария и дневна, а на втория – няколко спални. В двора пък ще има луксозно джакузи или малък басейн. Това е поредната къща в м. Камено на разложкото село Баня, или както я наричат местните – Кварталът на богатите. Новите собственици Йордан Христов и Венцислав Йотов ще бъдат съседи на финансиста Камен Колчев и съпругата му Петя, която е първата българка, покорила Еверест, както и на братята Иво и Александър Прокопиеви. В близост до богаташките имоти се намират и два от най-луксозните хотели в Баня – тризвезден и четиризвезден. Росен Плевнелиев се раздели с къщата си след 10 години, през които, макар и рядко, отсядаше в нея заедно със синовете си. Какво е провокирало четвъртия президент да продаде жилището си, не е ясно, но е факт, че той е купил друг имот в село Баня, съвсем близо до бившата си къща, в който местни коментират, че възнамерява да построи нова вила. Росен Плевнелиев купува имота през 2007 година от Филип Харманджиев – съдружник на Прокопиев, който инвестира в земя в Баня още през 2004 година, когато цената на квадратния метър е все още минимална – около 18 лв./кв.м. По онова време Плевнелиев е в частния бизнес. През 2007 година, когато купува парцела, той е бизнесмен. Същата година Плевнелиев, дали покрай съседството с шефа на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по онова време Иво Прокопиев е избран за член и на борда на директорите на Американската търговска камара и член на настоятелството на фондация За нашите деца. През 2009 г. става министър, а US посланикът го определя като „човек на Прокопиев“ в кабинета Борисов 1″. Къщата е на два етажа, първият от които обособен като огромна всекидневна с камина, трапезария и кухненски бокс, а на втория – с няколко спални. До 2009 година, когато влиза в политиката и става министър на регионалното развитие, много често отсяда в Баня, почти всеки уикенд. Чести са и посещенията му до 2011 година, когато е избран за президент, след което започва да ограничава почивките си в луксозната вила в разложкото село, уточнява Струма.
Неясно е подялба на семейно имущество или друга е причината за продажбата на имота за над милион. Припомняме, че по закон Плевнелиев взема 80% от заплатата на действащия президент, което на практика са над 8000 лв., има право на коли, телефони и охрана от НСО безплатно, а също на повече от 20 000 лв. на месец за поддържане на офис и асистенти, както и много други екстри за сметка на данъкоплатеца. И така – доживот.

 

Сегашните богаташи от т.нар. „елит“ на България са бивши комунисти и техните наследници. Такъв е бил и експрезидентът Плевнелиев. Алчността им е пословична! Това ще погуби България, защото за поколения напред бизнес, богатства, банки са в ръцете на такива внучета, синове на номенклатурата на БКП …

А Васко Кръпката нека си пее : „Комунизмът си отива … Спете спокойно деца …“

Свободен автор – Философът