„Няма да мълчим“- протести в София, Пловдив и Варна, но не и в Бургас

„Съдебна реформа сега“ поискаха стотици граждани на протест за справедливост точно на четвъртата годишнина от скандалния избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС от 42-ия парламент. Маршът за европейско правосъдие започна от Съдебната палата в София. Протест имаше и във Варна, и в Пловдив, но не и в Бургас …

Явно бургазлии се интересуват от сезона и от нищо друго, като съдебна реформа и подвизите на #КОЙ …

Бургас като Бургас …

А не беше така през 2013 г. в Бургас …

„Добрият тон си отиде и ако това значи революция – нека бъде тя“, обяви един от говорителите на протеста от сдружение „Боец“ от микрофона.

Музикалното оформление дори беше революционно в началото – звучеше парчето от новия албум на Депеш мод „Where’s the revolution“. Прозвучаха и стари песни от протестите през 1990 и 1997 г. като „Ден след ден“ На Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“ – един от химните на промяната преди години.

От „Правосъдие за всеки“ пък настояха, че „Цацаров е подигравка за правосъдието“, което предизвика бурни освирквания по адрес на главния прокурор. На улицата пред дома на Темида в София имаше и негова шаржова кукла, както и транспарант „Рибата се вмирисва откъм главата“.

Според гражданите държавата ни още се управлява като във времената на Държавна сигурност и е нужна спешна промяна и реформа.

От „Правосъдие за всеки“ обявиха още, че имат готовност да сезират европейските институции, ако предстоящият избор на членовете на новия Висш съдебен съвет не е независим и прозрачен.

Протестиращите граждани подкрепиха председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Тръгна и подписка с искания за въвеждане на фигурата на независим прокурор, който да разследва корупцията, за промяна на конституцията и ако се наложи – свикване на Велико народно събрание.

Инициаторите на протеста са готови да стартират и подписка са свикване на ВНС, ако няма промяна.

Протестът и шествието бяха солидно заобиколени от полиция.

Още в началото на протеста се чу, че може да има организирани агитки, които целят провокации. Затова недоволните граждани се разграничиха категорично от микрофоните от всякакъв вид опити да се предизвикват сблъсъци и ексцесии. Репортер на Клуб Z видя малка изолирана група встрани от множеството, излязло за иска съдебна реформа и европейска справедливост, но преди шествието да поеме към ЦУМ, Министерския съвет и Народното събрание всичко беше напълно спокойно -http://clubz.bg/55130-chetiri_godini_po_kysno_stotici_na_marsh_nqma_da_mylchim_snimki

 Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившите депутати от десницата, сега част от „Нова република“ Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев, много познати лица от дългите протести „ДАНСwithМe“ бяха на линия за „годишнината“ от пеевския избор.

Организаторите на протеста споменаха и случая с Алексей Навални в Русия, който бе арестуван по време на протест преди няколко дни.

„Нас не ни арестуват само от страх от Брюксел“, заяви говорител от микрофона.

Шествието ще мине „покрай неформалния център на властта“ – ЦУМ, преди да стигне до Народното събрание.

Шествието стигна до Народното събрание преди залез. Едно от скандиранията, което не бе шумно подето от недоволните граждани, бе “ Цацаров и Чайка – една и съща шайка“. Става дума за генералния прокурор на Русия Юрий Чайка, наричан от опозицията в страната „човекът, който изпълнява поръчките на Владимир Путин“. В края на май Сотир Цацаров бе на посещение при него в Москва.

Можем само да се запитаме защо гражданското общество в Бургас е толкова пасивно и недорасло за реакция спрямо значими събития и процеси случващи се в обществото, които засягат всички нас в „най-добрият град“ за снишаване …

Свободен автор – Философът