Парламата отхвърли мажоритарния вот, депутатите се подиграха с 2,5 млн. българи

Ще има възмездие, закани се Слави Трифонов

Очаквано парламентът, или както психологът Еленко Ангелов го нарича парламата, отхвърли мажоритарното гласуване. Предложението за промяната в изборното законодателство бе подкрепено само от 98 народни представители. „За“ гласуваха представителите от ГЕРБ и Воля, както и един независим. На въвеждането на мажоритарната избирателна система пък се противопоставиха вкупом БСП, ДПС и „Обединени патриоти“. 121 депутати гласуваха против, съобщава Нова телевизия.

Рамадан Аталай се опита от парламентарната трибуна да обясни защо ДПС обърна палачинката и се нареди до националистите, които още когато станаха ясни резултатите от референдума, се обявиха против мажоритарния вот.

Според него, ГЕРБ върви срещу националните интереси. С този мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в парламента, ще управлява еднолично, каза Аталай.

На всички може би вече е ясно, че гласуването на законопроекта в парламата бе за парлама. Целта бе ГЕРБ да си направи ПР. Затова и ДСП в началото им даде рамо, за да влезе проектозаконът в пленарната зала, а после гласуваха „против“. За мнозина остана загадка защо Марешки подкрепи мажоритарната система, след като е ясно, че ако такава има, ще трябва да се прости с мечтите за място в следващото 45-то Народно събрание. Вчера в едно ТВ студио, докато се опитваше да обясни причините да е за смяната на изборните правила, той изръси, че ако народът гласува мажоритарно, политическият елит ще бъде наказан и нито БСП, нито ГЕРБ ще имат народни представители.

Ясно е, че политиците нямат интерес от промяна в изборното законодателство и затова играят театър в пленарната зала. Това обаче е подигравка с 2,5 млн. българи, които поискаха смяна на правилата за избор на депутати.

След като депутатите отхвърлиха въвеждането на мажоритарния вот, шоуменът Слави Трифонов излезе с открито писмо.

Ето пълният му текст:

„Днес депутатите в Народното събрание суспендираха Българската конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си.

Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем.

В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция – няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.

И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Затова ще завърша с две поговорки: “Каквото повикало – такова се обадило“ и “На зла круша – зъл прът”.

Колко дълъг е „прътът“ на Дългия, ще стане ясно скоро. Политическите шмекери обаче си спечелиха един зъл враг. Слави ще ги „брули“ докрай. Дали с революция или с безсмислени избори, не е ясно, но той е решил да промени уродливата форма на партийна аристокрация, в която живеем. Елитът обаче разполага с достатъчно мъртви душички и с мръсни пари, за да си осигури необходимите гласове и в следващото Народно събрание. Затова дори да влезе в следващия парламент, Слави няма да може да промени изборните правила, а за революция народът ни май още не е узрял.