Плашат Борисов с протести

„Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо – ела те си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане“, сподели Корнелия Нинова впечатленията си от срещата си с министър Нанков.

„Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме. Сега обаче явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически партии, неправителствени организации. Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което е супер лицемерно“, подчерта лидерът на социалистите.

Бойко Борисов да изпълни това, което ни е предложил за „Бузлуджа“, иначе ще изкарам социалистите пред Министерския съвет, закани се лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с министъра на регионалното развитие Николай Нанков, на която трябваше да обсъдят прехвърлянето на паметника за стопанисване от партията.

По думите й от регионалното ведомство са предложили няколко варианта на левицата – отдаване под наем или продажба след търг. „За мен това е начин да не се случи това, което желаем – да получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга. Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерския съвет през 2011 г., т.е. да получим паметника като собственици. Бойко Борисов да си изпълни това, което ни е предложил“, каза още Корнелия Нинова.

 

„Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години. Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника. Защо три ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата?“, каза от своя страна министър Нанков.