Прогнозираният от министерството на туризма ръст от 30-40% няма да се случи

Прогнозираният от министерството на туризма ръст от 30-40% няма да се случи, категорични са хотелиери и ресторантьори от курортите ни. Близо месец след началото на сезона цифрите показват, че ако има увеличение на гостите, то ще е с не повече от 5-6%. При това в сравнение с един от най-лошите сезони през последното десетилетие – миналогодишния.

Снимките с празните плажове в Созопол, Свети Влас, на Градина като фон за проверката на министъра на туризма Ангелкова, които пуснахме преди дни, се оказват художествена илюстрация на безрадостните данни, че хотелите ни по крайбрежието в момента имат 20% заетост. Независимо от вчерашните изявления на ресорния вицепремиер Симеонов за 30-40-50% ръст, коментира 19 минути …

В Бургас изтъкван като туристически град, концесионерът на Северен плаж все още не е привел нещата в нормален вид – липсват съблекални, течаща вода и душове, дори чадърите на места не са разпънати и то на фона на изоставени кръчми … Единствени ромите продаващи царевица са на линия … В Сарафово, където е пълно с руснаци, същите отдъхват на свободните зони и спят при сънародниците си …

 

„Надяваме се да достигнем нивата поне от 2103 г., когато лятото бе по-успешно в сравнение с 2014-а“, каза Атанас Карагьозов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци, който следи бизнеса в комплекса „Св. св. Константин и Елена“. Според всички от бранша обаче печалбите ще отбележат още по-малък ръст, тъй като разходите се увеличават, а приходите не растат съществено. „Наистина, през юли и август курортите ни ще са пълни. Но това се случва всяка година – независимо дали има криза, или не“, обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа Стефан Шарлопов. Според него не се ли направи нещо за удължаване на сезона и привличане на повече туристи от май до юни и от септември до октомври, няма как лятото наистина да е добро за бизнеса. Официалните данни от регистрираните и настанени летовници сочат, че към 15-16 юни те са били по-малко, отколкото по същото време през миналата година. Това е крайно тревожно, защото миналият сезон беше наистина най-лошият през последните 7-8 години, коментираха от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Оборотите на заведенията също са паднали драстично, обясняват ресторантьори. Според тях реално сезонът е започнал на 18-19 юни, което е много по-късно спрямо предходни години. Средствата, които се харчат извън предплатените пакети, намаляват всяко лято. Затова и търговците на сергии в курорт като Слънчев бряг са намалили цените на предлаганите стоки. Там за 5, или максимум 10 лева, може да си купите тениска, къси панталонки, чанта, портфейл или часовник. Ако пък решите да обядвате на плажа, две палачинки ще ви излязат също 5-6 лева.

Най-скъпото удоволствие в курорта, както и в повечето морски дестинации, са чадърите и шезлонгите.

В Слънчев бряг ги таксуват по 8 лева за всяко от тях. Така семейство с две деца трябва да плати 24 лева за два шезлонга и чадър и да се смести на тях. Или да доплати още 12 лева за място и за малчуганите. Концесиите щяха да са проблем, който трябваше да се реши при прехвърлянето на процедурата към ресорното министерство на туризма.

Хотелите на север едва 20% заети през юни

Прогнозите за голяма заетост и ръст на нощувките през юни не се оправдаха по Северното Черноморие, показа проверка на „Стандарт“.

Според хотелиери положението е същото като миналата година. В Шабла и околностите й само през уикендите идват румънци. Но там гостите предпочитали предимно отдиха с кемпер или каравана, като таксата е 2 лв. за 10 квадрата в обособените биваци. В Каварна и района базите са почти празни. Заети от юни са само луксозните хотели в затворените апарт комплекси и голф игрищата. Браншът казва, че хотелите ще се напълнят през юли и август, но това не е достатъчно, за да е печеливш сезонът. Независимо че се предлагат множество промоции за обедно и вечерно меню, масово кръчмите по Добруджанското Черноморие са празни. Ресторантьори, които имат заведения по крайбрежната алея в Балчик, се оплакаха, че през седмицата почти никой не сяда, а малкото клиенти, които имат, далеч не били разточителни и предпочитали да убият час-два на по чаша наливна бира с порция цаца. Малко оживление има през уикендите, когато предимно идват за нощувка-две румънски и български туристи.

Само при
германците има увеличение

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

Сезонът е противоречив. Причините за това са много. Спадът на руския пазар всъщност е много сериозен и далеч от очаквания ръст. Същото се отнася и за туристите от ЕС, които през последните години има тенденция да намаляват. Това не се отнася единствено за гостите от Германия, откъдето бележим ръст. Увеличение има и от страните от Централна и Източна Европа. Този ръст обаче не може да компенсира спада на останалите пазари, включително и от съседните държави. Прогнозите за 30% ръст са твърде оптимистични. Ценовият фон остава непроменен спрямо предходните години. Не можем да не отчетем и спада на вътрешния пазар.

Братушките спят при приятели

90% от руснаците, които идват у нас, спят при приятели или под наем в апартаменти на техни сънародници. Това обясни председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. Хит е отсядането в подобни квартири при минимални цени, а в същото време ресорното ни ведомство не се грижи да защити интереса ни и никой не проверява тези сделки, обясни той. В апартаменти на близки и познати цените вървят по 5-10 евро, коментира и зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Няма кой да следи за това, категорична бе тя. Според нея към момента има поне 1000 туристически обекта, които не са пререгистрирани. Този процес се бави, а са предвидени санкции, ако се работи с такива хотели, добави Соколова.

Руснаците продават имоти заради евтината рубла

С 30% паднаха цените на апартаментите, в Слънчев бряг има и по 300 евро за кв. м

Обезценяването на рублата принуди много руснаци да продават имотите си по морето. Когато са купували ваканционните апартаменти, курсът на руската валута спрямо долара и еврото е бил друг. Сега обаче стандартът на живот във федерацията е по-нисък и мнозина са готови да се разделят със собствеността си у нас. Това каза за „Стандарт“ Стефка Томова от агенция за недвижими имоти „Явлена“. Според нея обаче има и руснаци, които купуват. Томова посочи, че са много факторите, които оказват влияние. Но тенденцията от миналата година за по-слабия интерес на руснаците идва основно от курса на долара, обясни тя. Ваканционните имоти, които са придобивани в пика на сделките през 2006-2007 г., са се търгували на много високи цени. Сега спадът е до 30%. Не се продават тези имоти, в които има много добър мениджмънт и обещаната доходност е запазаена. Ако обаче клиентите са били излъгани – те са готови да се разделят с тях.

 
Като цяло пазарът на недвижимите имоти във ваканционните комплекси по морето запазва тенденцията от последните 2-3 години, казаха брокери от Южното Черноморие. Търсенето е значително по-слабо отпреди и чуждестранни купувачи рядко има. Не може обаче да се говори за истерия и продажба на всяка цена, казват последниците. Тези, които искат да продадат ваканционните си апартамети, имат шанс да получат с около 100-200 евро по-малко на квадрат, отколкото са ги купили. Когато са сключвали сделка, пазарните цени са били 900-1000 евро на кв. м, а в момента са паднали на 700-800 евро, обясниха брокери. Най-евтини са ваканционните апартаменти в Слънчев бряг, където най-ниските цени започват от 300-350 евро за квадрат. Толкова струват имотите в западната зона, която е най-отдалечена от морето. Жилищата на първа линия обаче държат висока цена от над 1500 евро на квадрат“.

Дали ситуацията ще остане такава е все още рано да се каже, но да се надяваме, че нещо ще се промени, примерно да спрат строежите в Поморие, концесионерите да намалят таксите за чадър и шезлонг и да поддържат плажовете чисти …

Свободен автор – Философът