Проектът „България отвисоко” беше показан за първи път извън Родината

Българският културен институт в Прага бе инициатор на вълнуващото представяне, съобщава сайтът Artnovini.

Фрагмент от видеофилма за легендарната Асенова крепост. Снимка: © „Дрон България” / bulgariaotvisoko.comПРАГА. Българският културен институт(Bulharský kulturní institut)в чешката столица в партньорство с екипа на „Дрон България”, компанията за туристически маркетинг „Бук Бутик” и културния център „Праделна” представи проекта „България отвисоко”. През миналата седмица, в зрителната зала на културния център „Праделна”, десетки жители и гости на Прага се запознаха с обекти от културно-историческото наследство, архитектурни паметници и забележителности от България, заснети от дрон с висококачествена снимачна апаратура.

Атанас Паскалев (вдясно) по време на представянето на проекта „България отвисоко” в културния център „Праделна” в Прага. Снимка: © БКИ - ПрагаЛично създателят на проекта Атанас Паскалев, бохемист, експерт по туристически маркетинг и лицензиран пилот на летателен апарат, представи 15 кратки филма, създадени през последната година. Зрителите бяха възхитени от иновативната гледна точка и въвеждането на нови технологии в заснемането на познати и неизвестни значими обекти, сред които старите български столици Плиска и Преслав, крепостите Овеч, Калиакра, Баба Вида и Цари Мали град, Асеновата и Шуменската крепост, Земенският манастир, Белоградчишките скали и др. Видеопрезентацията на всяка културно-историческа забележителност беше допълнена от кратка и интересна информация на чешки език.

По покана на Българския културен институт в Прага проектът „България отвисоко” беше представен за първи път извън пределите на Родината ни. Инициативата придоби огромна популярност през последната година и до момента филмите са гледани от над милион зрители в интернет пространството. В специализираната платформа bulgariaotvisoko.com, където най-напред могат да бъдат видени новите въздушни импресии, екипа на компанията споделя: „…Ние сме хора с професия България! С този проект споделяме нашите умения и даваме на хората досег до небесата, до една различна гледна точка и нови перспективи. Нашите видеоклипове разкриват по нов начин невероятната красота на страната ни. Проектът се роди като идея за серия от кратки видеоклипове, посветени на отделни забележителности. И тъй като сме големи патриоти, започнахме с българските крепости и паметници – местата, които пазят най-съкровено българската история и признателността към дедите ни. Постепенно разширихме тематиката и заснехме няколко видео клипа за природни забележителности и манастири. Амбициозните ни планове предвиждат да допълваме при всяка удобна възможност колекцията с още качествени клипове и да покажем на света всичките лица на България, погледнати от висините…”

Ангел Маринов, Български културен институт – Прага