Радан писа двойка на Боко, хока го и за тортата с цветовете на българския флаг

Сегашното правителство на Бойко Борисов е най-слабото, коментира заместник-председателят на ДСБ

Радан Кънев нахока премиера Бойко Борисов и министрите му заради управленската им нещо. Сегашното правителство на Бойко Борисов е най-слабото от трите до момента, каза в „Тази неделя” по бТВ заместник-председателят на ДСБ.

Той призна умението на Борисов да печели избори, но изтъкна „неумението му да превръща тези политически победи в нещо добро за обществения интерес и за голяма част от българите”.

Бившият лидер на ДСБ подчерта, че няма случай в най-новата българска история, в който парламентът да започне работа и да се окаже, че няма законопроекти, по които да работи – нито подадени от Министерския съвет, нито внесени от народни представители.

„В България продължава административно управленско безвремие по всички фронтове. Внесоха се няколко тежки лобистки законопроекта, най-бруталният беше Законът за концесиите, гласуван на първо четене. Наистина е скандален, в предишния парламент успяхме да го спрем, но сега ни няма да го спрем в този”, каза още Радан Кънев.

Той определи случващото се около мажоритарното гласуване като „псевдодрама”. „ГЕРБ страшно много държаха да покажат, че го внасят и адски им трепереше под лъжичката да не вземе да мине, така че дори не си вкараха всички депутати в залата при гласуването”, коментира Кънев.

„Няма политика, няма законодателни инициативи и управленски решения, всичко вече е пиар”, допълни той.

Радан Кънев обясни и защо е отказал да бъде министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов.

„През цялата 2014 г. и в момента на преговорите оставах категоричен противник Борисов да бъде премиер отново. Човек, който носи толкова тежък багаж от предишните управления, и то точно по темите КТБ, Пеевски, съдебна система, Цацаров, Марковска и др., не може да поема отговорност за реформите, а ще се превърне в запушалка, и той се превърна”, посочи зам.-председателят на ДСБ.

„Убеден съм, че правителство начело с Борисов не може да бъде агент на съдебна реформа”, каза още той.

„Най-лошото е, че външната политика се заменя с PR. В момента тече отдавна отлаган, исторически процес на федерализация на Европа. Има и огромен шанс за пробив в отношенията между Македония и България, между Македония и ЕС. Вместо да яде торта в цветовете на българския флаг на Босфора, премиерът трябва да провежда активна дипломация вътре в ЕС“, сподели във Фейсбук Кънев.

„Важна днес е Гърция, а не Турция – защото тя е ключов участник в преговорите за Македония и има общ интерес с нас по темите за Турция и бежанците. Важни днес са Румъния, Полша, Чехия, с които имаме общи проблеми по отношение на сигурността, инфраструктурата, преди всичко – еврозоната и развитието на Европа на много скорости“, добавя бившият лидер на ДСБ.