Садистът, ритал камериерката, се срамувал, а Перата е жаден за мъст

 Шведът твърди, че бил пиян и не си спомня нищо

Шведският турист Ралф Георг Сундберг, който ритна брутално в главата камериерка в Слънчев бряг, остава в ареста. Това реши съдът в Несебър.

Пред камерата на бТВ садистът заяви, че не помни да е ритал Диана Петкова. Той помоли съдът да не го изпращат в затвора, защото там не можел да спи и яде.

Шведът се извини за постъпката си, като поясни, че бил пиян по време на инцидента. Помнел само, че платил с карта в заведението, след като пристигнал в курорта, но не и дали това е станало преди или след инцидента.

Според прокуратурата обаче, деянието му е не само умишлено, но и извършено от хулигански подбуди и показва „явно неуважение към човешката личност”.

Нападнатата жена коментира, че до този момент той не я е потърсил за извинение.

Още след нападението той беше задържан, но скоро след това – пуснат. След като случаят стана обществено достояние, полицията отново го арестува.

„Физическата болка вече отшумя, но не и психическата“, споделя пострадалата пред Нова телевизия.

„Онзи швед беше голям, охранен, изрита ме като футболна топка. Паднах, загубила съм съзнание, не помня нищо. Колеги са ме намерили и са ме сложили на един фотьойл. Към 23.30 ч. ме откараха с линейка в бургаската болница”, спомня си още тя. Жената е с висше икономическо образование, но от няколко години не работи по специалността си. Шведът пък бил общ работник. Тя обмисля да заведе символичен паричен иск срещу шведа.

Пред съдебната зала шведът беше посрещнат от протестиращи хора. Те настояха Сундберг да бъде съден в България и поискаха още мъжът да полага общественополезен труд три месеца в хотела заради гаврата с камериерката.

Заседанието на магистратите започна с едноличен протест срещу действията на Сундберг, съобщава Радио Дарик. Областният координатор на Движение „Възраждане“ в Бургас Владимир Павлов настоя Сундберг да излежи присъдата си в български затвор, ако бъде признат за виновен.

След изготвената медицинска експертиза на пострадалата Диана Петкова, шведът се сдоби с обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Според юристи, повечето от делата за подобни случаи приключват с глоба от 500 до 1 000 лева.

Междувременно Петър Низамов заплаши, че извергът от Швеция ще си получи заслуженото.

„Ако го освободите, ще стане още по-голям международен скандал, когато го барнем ние. А ние него няма да го оставим на мира, нито ще го освободим“, предупреди Перата.

„Нещо повече, ще стигне до цяла Европа клипът, който ще направим с него… Как се моли и плаче… И споменава майка си… И на всички ще стане ясно, че в България институциите не си вършат работата и за това възмездието и справедливостта се постигат с действия на будни граждани, иззели функциите на органите, които получават заплата от данъците ни“, коментира бургазлията във Фейсбук.

„Ако имаше полиция, прокуратура и съд, дали щяхме да изземваме функциите им? Защо е повдигнато само обвинение за телесна повреда по чл. 131, ал. 1, т. 12 вр. с чл. 130, ал. 1 от НК – „причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди“?“, пита Низамов.

„Защо умишлено се подминават тези текстове от същата разпоредба на НК , тези квалифициращи обстоятелства, които водят до по-тежко наказуемо деяние: т. 5 „по начин, особено мъчителен за пострадалия“; т. 9 „….. или с особена жестокост“? Кой е издал съдебно-медицинското удостоверение? Как се квалифицира телесната повреда като лека, когато е имало създадено безсъзнателно състояние? Съдебната и тълкувателна практика на ВКС и ВС е категорична, че средна телесна повреда има, когато е причинено „безсъзнателно състояние“, обяснява Перата.

„На всичкото отгоре не е повдигнато отделно обвинение за „Хулиганство с особена дързост“ по чл. 325, ал. 2 от НК, където се предвижда по-тежко наказание- лишаване от свобода до 5 години. Нима според прокуратурата не е причинено с деянието грубо нарушаване на обществения ред и само подбудите му били хулигански, а не резултатът? Не само, че е предизвикано нарушаване на порядките, ами цялото общество е скандализирано и иска мъст“, добавя ловецът на мигранти.

„Само ако го пуснете, ще ви изложим пред не само цяла Европа, ами и пред целия свят. Всички ще разберат какви безпардонни и безплодни институции има в България и как гражданите вземат закона в свои ръце“, предупреди Перата.