Син на бургаски депутат печели от изпращането на баби на море?

Николай Колев от „Обединени патриоти“ не отговори дали е тенденция чрез автобуси с пенсионери да се пълнят санаториуми, но стана ясно, че синът му усвоява по над 2 млн. от НЗОК

Син на бургаски депутат печели от изпращането на баби на море. Това разкри разследващият журналист Генка Шикерова от Нова телевизия.

През февруари пенсионери от пазарджишкото село Варвара са посетили санаториума в Несебър. Тогава в лечебното заведение имало още една група пенсионери от друго село. Малко след това управителят на болницата в Несебър Георги Колев е избран за депутат от листата на „Обединените патриоти“, а по-късно става и заместник-председател на парламентарната здравна комисия. Сега мажоритарен собственик на санаториума е синът му – Николай Колев, който е и негов парламентарен съветник по здравната политика.

Големите санаториуми усвояват по над 2 млн. лева годишно по линия на Здравната каса, разкри Шикерова. Тя бе посрещната в студиото на „Здравей, България“ от водещия Виктор Николаев с въпроса дали е възможно двама души да лежат на едно болнично легло или как син на депутат от Здравната комисия печели от НЗОК.

„Така излиза според справката, която ми предоставиха от НЗОК за хоспитализираните пациенти по месеци и договорите за сключения брой легла. Излиза, че има болници, в които броят на хоспитализациите е повече, отколкото предлагат възможностите. Това се случва, защото те имат повече регистрирани легла в Министерството на здравеопазването“, заяви разследващата журналистка.

Според нея болниците, които са спазвали правилата и са се вмествали в лимитите, тази година ще вземат по-малко пари, защото те се отпускат на исторически принципи. „Ако през миналите 12 месеца си изработил повече средства, защото имаш повече пациенти, вече имаш право на по-голяма парична сума. Организираните пациенти, които пълнят болниците, им носят повече пари“, обясни Шикерова.

Тази седмица в „Разследване в Темата на NOVA” ще видим една перфектна схема, която е абсолютно законна – организирано пациенти се извозват и пълнят определени болници, добави тя. Става дума за възрастни пациенти, които действително имат заболявания и имат нужда от лечение, уточни журналистката. Работи се по две клинични пътеки, за които не се изисква висок разход за работа, но се печели много добре, уточни тя.

В предаването бяха показани покъртителни кадри от единствения детски санаториум у нас след ремонт.

Комплексът, в който някога са лекувани деца, не работи с години и то след като в ремонта са вложени 2 млн. лева. Вратата на тоалетната не може да се отвори, защото опира в тоалетното гърне, а стените на помещенията се разпадат.

За да заработи санаториумът, е нужно да се дадат още няколко милиона за ремонт на ремонта. Инвестицията не е атрактивна, защото у нас лекуването на деца не носи пари, коментира Шикерова.

За разлика от детския санаториум обаче, този в Несебър просперира и една от причините за това е посещението на пенсионери.

Заместник-председателят на здравната комисия Георги Колев сподели пред камерата на Нова телевизия, че синът му, който е управител на санаториума в Несебър, е и негов парламентарен съветник, защото има две висши образования. Той е основен акционер на болницата в Несебър и 100% собственик на санаториума в Рудозем.

На въпроса дали това са тенденциите по здравен мениджмънт чрез автобуси с пенсионери да се пълнят санаториуми, депутатът не отговори. Извъртате въпроса, отсече той.

Оказва се, че при цена на пътеките от 330 лева, разходите за пациент в частните санаториуми са между 222 и 305 лева.

Най-фрапиращ е размерът на положителния финансов резултат, който те получават в рамките на една година, каза Емил Велчовски от Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Между 36 и 62 % е ръстът на брутната печалбата и масовото приемане на пациенти става основно по две пътеки. Така според одиторите увеличаването на цената на клиничната пътека от касата е довело единствено до реализирана допълнителна печалба от болниците.

На въпроса защо на децата не организират транспорт и не ги карат в рехабилитационни центрове директорът на болница „Света София“ проф. Иван Чавдаров отговори, че причината е свързана с факта, че в този случай няма голяма печалба.

Докато за децата в по-големите градове има достъп до рехабилитация, в малките са обречени. Автобуси за тях няма. От деца не се печели, те са само разход.

„Направи ми впечатление в частните санаториуми огромният процент разходи за външни услуги, като този в Слънчев бряг по-голямото перо бе това, че синът плаща наем на бащата за сградата в размер на 40 000 лева месечно. Сградата е собственост на бащата, а дейността – на сина“, каза още Генка Шикерова.