Скандалът „Жотева“ дойде дюшеш за Борисов

Скандалът с Жотева дойде дюшеш за Борисов, правителството и народните представители, които обслужиха с лобистки законопроект банките. Става въпрос за ограничаване на кешовото разплащане до 1000 лева.
Арогантната членка на СЕМ без да иска успя да измести фокуса на общественото недоволство от миналите на първо четене в парламента законови изменения, които не уреждат обществените отношения, а ограничават свободата на избор на физическите и юридически лица в полза на кредитните институции.

Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс минаха на първо четенe вчера в парламента. Депутатите приеха колосална рестрикция за плащанията в брой. В предходните и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на плащанията в брой са заложени изменения. Към момента прагът на кешовото разплащане е 10 хиляди лева, но според гласуваните промени ще е така само до 31 август, когато ще падне на 5000 лева. Предвижда се от 1 януари 2018 г. прагът да бъде свален до 3 хиляди лева, а от 1 януари 2019 г. да стигне до 1000 лева.

И, все пак, Бетина Жотева трябва да подаде оставка  като член на СЕМ и задълго да се скрие от публичното пространство.