Социални работници от Бургас искат закрила, цигани ги плашат с брадви

По-учена е от мен битата Илиянка, а доход иска, тюхка се майката на побойничката Иванка

Социални работници от Бургас поискаха закрила от държавата, защото нагли цигани ги причакват с брадви. Служителите от офиса на Социално подпомагане в ромския квартал „Победа“, чиято колежка бе пребита от многодетна майка, настояват за охрана, защото агресивните роми са готови да ги линчуват. Българите в Комлука се оплакват, че работят под постоянен стрес. Готови са и на протестни действия.

Пред камерата на Нова телевизия битата Илиянка Георгиева разказа как Иванка Филипова, която е майка на шест деца, влетяла в офиса на Социално подпомагане, който е на метри от полицията, и я пребила. Социалната служителка има изместване на челюстта и синини по тялото, защото казала на многодетната майка, че трябва да върне на държавата помощта от 250 лева за първокласник, тъй като детето й има повече от три отсъствия от училищни занятия. Гневната циганка обаче влетяла в стаята и започнала да скубе държавната служителка.

Илияна още не може да преживее шока и физическата болка от нападението.

След нападението агресивната Иванка е задържана е за 24 часа в полицията и е освободена.

„Социалната работничка знае много хубаво, че дъщеря ми не е женена и си изгледа децата така, с какво право доход иска?! От мене е по-учена, по-образована, доход иска!“, каза пред камерата на бТВ майката на побойничката.

Социалните работници от Комлука твърдят, че това не е изолиран инцидент. Разказват за чупене на стъкла, за причакване с брадви и непрестанни вербални заплахи.

„Задължително трябва да работим на гише, да бъдем обезопасени, да разполагаме с паник бутон и евентуално, тъй като нашата работа е свързана пряко с ходене на терен, евентуално да ни се осигури полицейска закрила.“, предлага Таня Симеонова.

Трябва да имаме охрана в този район, защото е много опасен, добавя колежката й Дарина Янева.