Тереза Мей: Общите избори на 8 юни няма да бъдат отлагани

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей очерта начините за справяне с терористичната заплаха в свое изявление пред резиденцията си на Даунинг стрийт след снощното нападение в Лондон. Тя заяви, че общите избори на 8 юни няма да бъдат отлагани, но основните партии – Консервативната и Лейбъристката прекратяват кампаниите си до понеделник

Мей благодари на полицията и медицинската помощ за навременната реакция и добре свършената работа. Тя уточни, че за последните 3 месеца разузнаването е успяло да разкрие 5 подготвяни атаки.

По думите й нападенията в Уестминстър от март, това в Манчестър преди 2 седмици, както и това от снощи не са свързани, но си приличат по това, че вече са започнали да се „копират един друг и да ползват най-мерзките методи на атака“.

Нещата трябва да се променят в четири посоки. На първо място нападателите са свързани помежду си от ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да го победим с антитерористична операция, а чрез убеждаване на хората, че нашите ценности са по-добри, заяви Тереза Мей.

На второ място не трябва да даваме на терористите сигурно място. Именно такова е интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои трудни разговори, добави тя.

На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения, заключи Тереза Мей.

Терористичната атака, извършена в събота вечер на Лондон бридж и близкия пазар, доведе до смъртта на седем души. Близо 50 бяха ранени и много от тях са в болница с опасност за живота.

Полицията застреля тримата нападатели, които нападнаха минувачи с бял микробус, а след това използваха хладно оръжие.

Свободен автор – Философът