Триколка : ГЕРБ, ДПС и „Воля“ имат воля за мажоритарен вот

колаж : Авантаж

Двуколката ОПГерб вече не върви заедно към мажоритарни избори, но новата триколка ГЕРБ, ДПС, „Воля“ има изразена воля за мажоритарен вот …

Който има пари иска власт, а властта обогатява – това е простото българско правило в политиката и онези членове на комисията по правни въпроси в парламента от новата триколка приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предложен от ГЕРБ, на първо четене.

Не, че „патриотите“ нямат пари, или че при тях няма милионери, но овладяването на властта при тях е по-специфично и се пречупва през призмата на СКАТ и обещанията за пенсии от 300 лева, които не се сбъднаха или по-точно бяха спазарени срещу участие в хранителната верига и сега мажоритарният вот би ги отсвирил …

Ясни са играчите с пари и стегнат електорат, както и онези обхванати политически чрез традиции и вяра, както и новите-стари избиратели запленени с хапчета и обещания. Сега те могат да изтананикат на ОП част от текстовете на Слави – „Седем, осем и ще си паднала …“

Днес правната комисия разгледа предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.
Законопроектът предвижда страната да бъде разделена на 240 едномандатни района, от които ще бъдат избирани депутатите.

„За“ гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи законопроекта и посочи, че той се основава на конкретна обществена необходимост и цели да върне доверието в институцията Народно събрание. Според него мажоритарната система трябва да се въведе, след като избирателят изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт и комуникация, за да може да ангажира чисто политически неговата отговорност.
Крум Зарков заяви, че БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Той обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.
„„Обединени патриоти“ няма да подкрепят този законопроект“, заяви народният представител Христиан Митев. „Мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност“, обясни той. Според него преминаването към такава изборна система ще доведе до административна тежест.
Хамид Хамид посочи, че ДПС все още няма окончателна позиция по законопроекта, но … „В момента в групата ни надделяват аргументите „за“, обясни той и допълни, че има промени в законопроекта, с които ДПС не е съгласна, затова ако той се приеме ще бъдат предлагани промени на второ четене. Разбирай вдигане на цената …
Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна.

Мотив за промяната били резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласували за въвеждане на мажоритарна система.

Според ГЕРБ предимство на мажоритарната избирателна система е нейната разбираемост, а кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални проблеми на избирателите.
Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента.
Във всеки едномандатен изборен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, инициативен комитет или коалиция и само в един едномандатен изборен район.
В едномесечен срок преди изборите е предвидено българските граждани, живеещи в чужбина, да подават заявления за гласуване чрез интернет страницата на ЦИК.

След приемането на законопроекта от Комисията по правни въпроси предстои промените в Изборния кодекс да влязат за гласуване в пленарна зала на първо четене и да тръгнат пазарлъците …

Свободен автор – Философът