Туристическите босове реват-сезонът бил пред провал

Само 20-30 процента от курортната база е заета, въпреки доброто време в края на юни. Това даде повод на туристическите босове за поредното оплакване и апокалиптични прогнози, че сезонът е пред провал.
Още преди седмица се разбра, че очакваният ръст на туристи от 40-47 процента е утопия. Кой пусна тази муха обаче и кому беше нужно?
Ако оптимистичните данни са били част от рекламна кампания, то разочарованието е естествено.
Замисли ли се човек, какво толкова се е променило в нашите морски курорти ще се светне, че всичко е постарому и няма логика туристите да се редят на опашка.
Заради алчността на собствениците, които плащат убийствено ниски заплати в сектора към днешна дата в бранша има недостиг на към 20 000 души. При предлагането на 600 лв. заплата е ясно, че повечето от тях ще останат незаети, или на работа ще се хванат само неквалифицирани и неподходящи люде, в това число съмнителни хигиенно труженички от малцинството. Дори уж гарантираните мераклии от Украйна, Беларус и Молдова се оказаха мираж. По официални данни, едва около 2000 души от бившите съветски републики са започнали работа по родното Черноморие. Ами, да. Те да не са идиоти, след като за същата работа и при по добри условия ще получават 3-4 пъти повече?
Масова практика са нередовното и гарантирано плащане, 12, че и 14 часов работен ден, наемането без договори, лоши квартири на персонала.
Слънчев бряг и други курорти за поредна година са вертеп, с отвратителен шум, мръсотия, пиянски запои и т.н., което отблъскват дори родните туристи. А западните никак не са стока-ниско платежни, предимно младежи, дошли да купонясват с евтин фалшив алкохол.
Впрочем, първият нелегален казанджия, произвеждащ тонове спирт, наподобяващ водка бе заловен от полицията. Колко обаче ще бълват отрови до края на сезона не е ясно.
Въпреки обещанията на премиера Борисов, че това лято мутрите ще са далеч от почиващите-всичко е постарому. Само преди два дни 20 здравеняци шашнаха плажуващите на „Каваците“ търсеийки саморазправа с охраната на къмпинга. По същото време зрелището е наблюдавано поне от два полицейски патрула….Било частен спор…
Боже…
Рекордни са подадените от туристи жалби за лошо обслужване и качество на предлаганите услуги. Според нашите хотелиери обаче, гостите прекалявали, а те, видите ли спазвали западни стандарти.
За капак морето е пълно с кораби на НАТО, всеки ден САЩ се оплакват, че до границата с Русия техни разузнавателни самолети били засичани от руски изтребители…
Ами, ще ги засичат, бе! Те са до тяхната граница, не до тази на щатите.
И всичко се чете. Светът отдавна е едно малко село. А кой ще рискува освен всичко друго, включително да бъде бит и обран, да се храни със съмнителни продукти и храна с неизяснен приоизход?
Да прощават подните ни туристически босове, ама и очакваното увеличение на туристите с 4% им е много.
Ако те наистина искат развитие на сектора, нека първо изкарат бизнеса на светло, почнат да си плащат реалните данъци и справедливи заплати за персонала и да не търсят колосални печалби, пък тогава…
Явно, както са го свикнали-с печалби на сезон по за 2 нови Мерцедеса на година, плюс пари за една кооперация, почивка за семейството на Малдивите и джобни по 200 лв. дневно за всички членове на семейството повече не става.
Пък, нека не търсим под вола теле-сезонът по нашето Черноморие си е 4 месеца.

Крив Дон Спиридон