Южния маршрут на газа в Европа-през Гърция и Италия

Южния маршрут на газа в Европа-през Гърция и Италия

 

Руският гигант „Газпром“, гръцката енергийна компания ДЕПА (DEPA) и италианската „Едисон“  подписаха  в рамките на Петербургския международен икономически форум споразумение за сътрудничество по организацията на южния маршрут на доставка на руски газ за Европа.

В съобщение на „Газпром“ е посочено, че документът е подписан от ръководителя на руската компания Алексей Милер, главния изпълнителен директор на „Едисон“ и вицепрезидент на френската енергийна група Е Де Еф (EDF) Марк Бенаюн и главния изпълнителен директор на ЕПА Теодорос Кицакос.

Документът предвижда съвместна работа по организацията на южния маршрут за доставка на руски газ в Европа от Русия през Турция и Гърция и след това в Италия. Компаниите ще координират работата по реализацията на проекта за газопровод Турски поток и проекта Посейдон (Poseidon) от турско-гръцката граница до границата на Италия в пълно съответствие с приетата законодателна база, се казва в съобщението на Газпром.

Освен това текстът определя договорености по развитието на сътрудничеството в областта на доставката на руски газ.

С това напрактика се слага край на българските маньоври и празни приказки за строителство на Южен поток, разпределителен Хъб и т.п., които да поставят страната ни в изгодно палажение и приходи от трансфер на газа.

За това са виновни не едно от правителствата ни, които вместо защита на националните ни интереси, водеха политика на клиентелизъм.

Видя се от всички, че отхвърлянето на подадената ни първи ръка от Русия си има цена. Тази цена обаче ще плаща целият ни народ, а не онези, които за жълти комисионни са продали интересите ни.

От това в бъдеще ще печелят турци, гърци и страните от Югозападна Европа.

Нас парите, инвестициите и сериозният бизнес пак ще ни заобиколят.

Въпреки, че сме страната, която е на кръстопът между Изтока и Запада…