Полицаи и пожарникари излизат на протест на 5 юли

Полицаите и пожарникарите излизат на протест на 5 юли пред храм-паметник „Св. Ал. Невски“ с начален час 11 часа, обявиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР 

Взехме решение и насрочваме национален протест на 5 юли 2017г. от 11.00 часа пред храм паметника „Александър Невски“. Това каза председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на пресконференция във връзка с кризата в системата и бъдещите действия на синдиката (ТУК)

Повод за протеста са ниските трудови възнаграждения в системата на МВР.

От организацията уточниха, че на протест излизат още спасителите и държавните служители в институтите и Академията на МВР.

„Ние отново няма да честваме празника на МВР“, заяви председателят на организацията Валентин Попов.

Оттам допълниха, че служителите на МВР са жертви на системата.

„Задавали са ни въпроса напук ли го правите – не, не е напук. Между нас върви синдрома „жертва се оплаква на жертва“, Когато една жертва на системата дойде при нас, тя търси помощ от жертвата“, коментира Илия Кузманов, зам.-председател на синдиката, цитиран от „Фокус“.

В началото на месеца синдикатът поиска 15% увеличение на полицейските заплати. Вътрешният министър Валентин Радев обаче обяви, че това няма как да се случи в момента.

Радев посочи, че не вижда причина за това, като не се съгласи със синдикатите, че няма достатъчно облекла за служителите на МВР.

„Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“, е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев тогава.

По този повод Попов обяви пред БНР, че не знае да има пълни складове с облекла за полицаите.

„Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят. Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината. Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки. Трябва да уточня, че болшинството колеги, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години – три, четири, че даже и пет“, коментира той.

Планирани са още три протеста до края на годината, ако няма диалог с ръководството на МВР и не се стигне до решение по исканията на служителите на МВР.